Assad nudi amnestiju pobunjenicima

Assad nudi amnestiju pobunjenicima

Foto: FaH

SIRIJSKI predsjednik Bashar al Assad ponudio je amnestiju pobunjenicima. Assad je objavio i da pobunjeničke skupine koje oslobode sve zarobljenike neće biti kažnjene. Ponuda vrijedi za one protivnike Assadovog režima koji u roku od tri mjeseca polože oružje i predaju se. Assadov prijedlog je došao baš u trenutku kada su vladine snage pojačale pritisak na Alep, najveći grad koji je djelomićno u rukama pobunjenika.

Istovremeno s ponudom amnestije stiže i zajednička objava ruske i sirijske vlade o pokretanju velike humanitarne akcije koja bi trebala ublažiti patnje civila na područjima pod kontrolom pobunjenika.  

Ruski ministar obrane Sergei Shoigu najavljuje otvaranje tri humanitarna koridora kojima za civile i borce koji odustanu od daljnjeg otpora, kao i za dostavu hrane i lijekova.

Ovoga su tjedna snage lojalne Assadu presjekle zadnju opskrbnu rutu pobunjenika opkoljenih u Alepu.

Za to vrijeme, Humans Rights Watch tvrdi da ruske i sirijske zračne snage sve žešće bombardiraju civile i pobunjenike u sjevernom dijelu Sirije, često koristeći kasetne bombe zabranjene međunarodnim sporazumom. U njihovom izvještaju se tvrdi da je zabilježeno 47 takvih slučajeva u kojima je ubijeno ili ranjeno najmanje 12 civila.

Građanski rat u Siriji traje već pet godina. Pokušaji mirnog rješavanja sukoba dosad nisu postigli nikakve rezultate, a malu nadu u završetak sukoba nude pregovori koji će početi idućeg mjeseca u Genevi.   

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara