Oštar odgovor kosovskog ministra Erdoganu: Nećemo kazniti svoga novinara jer se šalio

Oštar odgovor kosovskog ministra Erdoganu: Nećemo kazniti svoga novinara jer se šalio

Foto: FAH

ENVER Hodžaj, kosovski ministar vanjskih poslova ocijenio je neprihvatljivim i neobičnim zahtjev turskog veleposlanstva u Prištini u kojemu traže kaznu za kosovskoga novinara Berata Bužalju, izjavio je za Radio Slobodnu Europu.

Kosovski je ministar naglasio da njegova država poštuje slobodu izražavanja, medija i mišljenja te novinarovu objavu ocijenio satiričnom i bez ikakbih političkih poruka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reuters je ranije objavio kako je tursko veleposlanstvo u Prištini zatražilo od kosovskih vlasti "poduzimanje radnji" protiv tamošnjega novinara Bužalje. Tursko veleposlanstvo "preporučilo" je kosovskim vlastima da novinara osude na 6 mjeseci do 5 godina zatvora. Bužaljin je grijeh što je, u doba neuspjeloga puča, putem svoga FB profila satirično pozvao građane Kosova koji su bili na odmoru u Turskoj da se priklone vojsci. Na kraju rečenice dodao je emotikon s isplaženim jezikom.

Bužalj je jedan od najutjecajnijih kosovskih novinara, a njegov portal ima oko milijun posjetitelja dnevno. Erdoganovu želju da ga se kazni zatvorom prokomentirao je riječima: "Sada vidite dozu arogancije koju Turska ima prema malim zemljama poput Kosova."

Samo je jučer u Ankari, po Erdoganovu naređenju uhićeno novih 47 novinara časopisa Zaman koji nije bezuvjetno podržavao predsjednika Turske.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara