VIDEO Pogledajte kako je izgledala nuklearna eksplozija na atolu Bikini

VIDEO Pogledajte kako je izgledala nuklearna eksplozija na atolu Bikini

Screenshot: YouTube

AMERIČKI Nacionalni sigurnosni arhivi su na sedamdesetu obljetnicu nuklearnog testiranja na atolu Bikini u javnost pustili snimke koje su napravile nadzorne letjelice svega nekoliko minuta nakon eksplozije.

Prizori uništenih nosača aviona i površine mora pokrivene krhotinama otpisanih ratnih brodova zaprepastile su američku mornaricu, do tada još nesvjesnu toga kakvim razornim oružjem raspolaže.

Testiranje je nazvano operacija Crossroads (raskršće), a ime se pokazalo osobito prikladnim jer je označilo raskrsnicu u razmišljanju o vojnoj i pomorskoj strategiji.

Želeći saznati kako će atomska eksplozija djelovati na teško oklopljene brodove, Mornarica je njih čak 95 poredala u laguni atola Bikini. Očekivali su blaga oštećenja, nešto vode po palubama i nastavak testiranja na manje oštećenim brodovima.  

Prva bomba, kodnog imena "Able", bila je slična onoj bačenoj na Nagasaki. Eksplodirala je 160 metara iznad površine mora i oštetila nekoliko manjih brodova. Premda je radijacija oko brodova dosegla smrtonosnu razinu, do idućeg dana je sve djelovalo u redu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neviđeno razaranje

Nakon toga je uslijedio šok. Druga bomba, kodnog imena "Baker", eksplodirala je 30 metara iznad površine stvorivši ogromnu kupolu od vodene pare i naprosto pomevši usidrenu flotu. Potonula su dva teško oklopljena bojna broda, veliki nosač aviona i još pet malih plovila, ali to nije bilo ništa u usporedbi s razinom radijacije.

Valovi radioaktivne vode, prljavštine i krhotina preplavili su brodove, koje je nakon toga bilo nemoguće dekontaminirati. Na brodovima je bilo razmješteno oko 200 svinja koje su uginule najkasnije mjesec dana nakon eksplozije.

Premda je razaranje Hirošime i Nagasakia dalo naslutiti kakav se smrtonosni potencija krije u novom oružju, tek je ovo testiranje održano 25. srpnja 1946. godine pokazalo što atomske bombe stvarno mogu, i pokazalo kakav je tehnološki skok ostvaren u svega godinu dana od napada na Japan. Ostalo je povijest.           

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara