Stanovnici Venezuele u suzama gledali pune police supermarketa u Kolumbiji

Stanovnici Venezuele u suzama gledali pune police supermarketa u Kolumbiji

Screenshot: CNN

TRUDNICE, djeca i starci koji su nedjelju iskoristili privremeno otvaranje granice između Venezuele i Kolumbije u suzama su gledali police pune hrane i higijenskih potrepština, rijedak prizor u njihovoj ekonomski opustošenoj domovini. Prema procjenama kolumbijskih carinika, granicu je prešlo oko 100 tisuća stanovnika Venezuele.

Nestašica osnovnih namirnice poput mlijeka, brašna i toaletnog papira uobičajena je pojava u državi koja raspolaže najvećim svjetskim zalihama nafte. Prema najnovijim projekcijama Međunarodnog monetarnog fonda, Venezuelu ove godine očekuje još teža kriza. Gospodarstvo će se smanjiti za 10 posto, a inflacija će eksplodirati do nevjerojatnih 700 posto, što je ogroman rast u odnosu na ranija predviđanja prema kojima se očekivala inflacija od "samo" 480 posto.

Ti su brojevi samo vrh ledenog brijega u zemlji koja se nalazi usred  teške humanitarne krize. Bolesnici u loše opremljenim bolnicama umiru zbog nedostatka osnovnih medicinskih potrepština. Oni kojima kriza nije pojela svu ušteđevinu sami kupuju igle i anestetike kako bi im liječnici sanirali ozljede, dok predsjednik Maduro za nestašice optužuje "internu mafiju" u zdravstvenom sustavu koja krivotvorenjem recepata i krađom lijekova ruši venezuelansko zdravstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dodatni udar nacionalnoj ekonomiji zadao je pad proizvodnje nafte. Crno zlato čini 96 posto svog izvoza ove južnoameričke države, a smanjenje proizvodnje uzrokovano je dugogodišnjim neulaganjem u zastarjelu infrastrukturu. Državna naftna kompanija PDVSA je pred bankrotom, pa ne čudi što je proizvodnja nafte u lipnju dosegla najniže razine u posljednjih 13 godina. Zbog toga Venezuela više ne može plaćati robu iz uvoza, a goleme svote koje je nafta dosad donosila potrošene su na nefunkcionalne vladine programe ili naprosto pronevjerene.Maduro ratuje s Kongresom

Za to vrijeme, predsjednik Venezuele Nicolas Maduro zaokupljen je nastojanjima da zaustavi opoziv koji mu sprema većinski oporbeni Kongres.

Nakon što je u siječnju Vrhovni sud popunio sucima pod svojom kontrolom kako bi oporbu spriječio u donošenju novih zakona, Maduro je nedavno iz najvišeg sudskog tijela zemlje pokušao izbaciti preostale sebi nesklone suce, a na pamet mu ne pada dopustiti ni raspisivanje referenduma o sudbini svoga mandata.

Nekoć impresivne devizne rezerve i zalihe zlata naglo nestaju, pa je Centralna banka nedavno objavila da raspolaže sa svega 11.9 milijardi dolara, dok je ta svota prije dvije godine iznosila 20 milijardi dolara.

Kada se na umu ima to da u listopadu na naplatu dolazi oko 5 milijardi dolara od državnih obveznica, jasno je da se Venezuela brzo približava ekonomskom ponoru. Brojni stručnjaci smatraju da država neće smoći novaca da pokrije svoje obaveze, a kaos koji bi tada mogao uslijediti mnoge će stanovnike Venezuele natjerati da se trenutnih nestašica prisjećaju kao dobrih starih dana.  

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara