Grabar-Kitarović: Hrvatska se ne treba bojati regionalne suradnje

Hrvatska ne treba strahovati od regionalne suradnje koja joj samo može koristiti nego se treba još jače angažirati na postizanju sigurnosti i stabilnosti u jugoistočnoj Europi što će od Hrvatske očekivati i Sjedinjene Države, rekla je u četvrtak u Washingtonu hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda GrabarKitarović.

Grabar-Kitarović je nakon razgovora s podtajnikom za političke poslove u State Departmentu Nicholasom Burnsom rekla kako je mišljenje dviju strana da su "odnosi između Hrvatske i Sjedinjenih Država svakim danom sve bolji" te kako postoji dosta prostora za širenje bilateralne suradnje posebice u jačanju "sigurnosti na području jugoistočne Europe".

"Mislim da će nas Sjedinjene Države tu nastaviti cijeniti kao partnera i da će očekivati od nas i aktivni angažman", rekla je Grabar-Kitarović hrvatskim novinarima nakon dugog razgovora koji je okarakterizirala kao vrlo otvoren.

Istaknula je kako je za Hrvatsku korisno igranje čelne uloge u pridonošenju stabilnosti i sigurnosti u jugoistočnoj Europi i kako ne treba strahovati da se iza takvih inicijativa krije pokušaj obnove bivše Jugoslavije "koja više nikom ne pada na pamet".

"Kad je riječ o regionalnoj suradnji toga se doista ne treba bojati, jer regionalna suradnja je u našem interesu", rekla je Grabar-Kitarović.

Navela je kako će to pridonijeti da Hrvatska što brže uđe u Europsku uniju i NATO te da će stabilnost područja pozitivno utjecati i na kreditni rejting Hrvatske, broj turista i strana ulaganja.

Područje jugoistočne Europe je u posljednjih desetak godina postiglo stabilnost, ali se u 2006. suočava s nizom izazova uključujući rješavanja konačnog statusa Kosova, referendum o neovisnosti Crne Gore i ustavne promjene u Bosni i Hercegovini.

Grabar-Kitarović je kazala kako SAD od Hrvatske očekuje aktivnu podršku tim procesima kako bi se "mirno i dogovornim putem" postigla rješenja tih otvorenih pitanja u susjednim zemljama.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekla je kako SAD cijeni hrvatsku ulogu u regiji navodeći kako je američka strana pozdravila posjet hrvatskog premijera Ive Sanadera Moldaviji kao i njegovu inicijativu za proširenje Srednjoeuropskog ugovora o slobodnoj trgovini (CEFTA). Grabar-Kitarović je kazala kako na pozitivan odjek u SAD-u posebice nailazi njegov prijedlog da se uključi i Ukrajina jer Amerika želi da se zapadne vrijednosti prošire na cijelo područje istočne Europe i tako se stabilizira.

Govoreći o hrvatsko-američkim odnosima Grabar-Kitarović je ocijenila kako postoji prostor za napredak gospodarskih odnosa te da se može više učiniti i na području vojne suradnje.

Kazala je kako je Hrvatska odlučna nastaviti napore u pravcu jačanja vojne suradnje navodeći primjer Afganistana gdje odlukom Hrvatskog sabora povećava svoju nazočnost s 50 na 150 vojnika.

Grabar-Kitarović je kazala kako je Burnsu predložila da se u Hrvatskoj na diplomatskoj akademiji školuju irački diplomati.

Govoreći o ustavnim promjenama u BiH o kojima pregovaraju njezine najvažnije stranke pod pokroviteljstvom SAD-a koji želi uspostavu snažnije središnje vlasti u Sarajevu, Grabar-Kitarović je kazala kako dogovor o tome trebaju postići tri naroda u BiH.

"Hrvatski je stav da se Bosna i Hercegovina mora emancipirati kao država, da mora postati funkcionirajuća država, ali isto tako da se mora zadržati konstitutivnost svih triju naroda dakle i Hrvata i Srba i Muslimana i to na cijelom području Bosne i Hercegovine", rekla je ona.

(Hina) xsl ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara