Grabar-Kitarović u Bruxellesu: Hrvatska spremna za ulazak u EU do 2007.

HRVATSKA ministrica za europske integracije Kolinda GrabarKitarović rekla je u četvrtak u Bruxellesu da se Hrvatska nada da bi pregovore o prijamu u Europsku uniju mogla početi koncem 2004. ili početkom 2005., te da bi do 2007. mogla biti spremna za ulazak u Uniju, prenose mediji.

"Pregovore želimo početi čim to bude moguće, po mogućnosti koncem ove godine, a najkasnije početkom sljedeće", rekla je Grabar-Kitarović, sudjelujući na okruglom stolu o posljedicama proširenja Europske unije, prenosi AFP.

"Godine 2007. mogli bismo biti spremni" za ulazak u Uniju, dodala je hrvatska ministrica, ističući da su nekima od deset novih članica EU-a trebale dvije i pol do tri godine pregovaranja.

Grabar-Kitarović je sudionicima okruglog stola naglasila da je Zagreb u potpunosti "odlučan da do 2007. ispuni zahtjeve" za ulazak u Uniju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Nadamo se da će EU ići naprijed ... kako bi primio Hrvatsku čim to bude moguće", dodala je Grabar-Kitarović.

"Ne želimo vršiti pritisak na Komisiju (glede datuma prijama) i ne želimo se natjecati s drugima", kazala je Grabar-Kitarović, aludirajući na Rumunjsku i Bugarsku koje bi 2007. mogle ući u Uniju.

Hrvatska je koncem travnja dobila pozitivno mišljenje Europske komisije o svojoj kandidaturi za EU, a na summitu EU-a u lipnju mogla bi službeno dobiti status kandidata. Službeni Zagreb, koji je više puta naglašavao da do 2007. želi pristupiti EU-u, nada se da bi na lipanjskom summitu mogao biti određen i datum početka pregovora o članstvu.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara