Grabar-Kitarović u Portugalu: Hrvatska pregovore može završiti u dvije godine

HRVATSKA je spremna ispuniti sve uvjete za punopravno članstvo u Europskoj uniji i vjeruje da će biti moguće pregovore završiti u roku od dvije godine, rekla je u četvrtak u Lisabonu ministrica europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović.

Ministrica je to izjavila tijekom razgovora s portugalskim državnim tajnikom za europske integracije Carlosom Costanevesom, na čiji poziv boravi u dvodnevnom posjetu Portugalu, rekla je u telefonskom razgovoru za Hinu glasnogovornica ministarstva europskih integracija Ivana Grgić.

"Na temelju iskustava zemalja koje sad ulaze u EU, ministrica Grabar-Kitarović rekla je kako Hrvatska vjeruje da će pregovore o članstvu u uniji moći dovršiti za dvije godine", rekla je glasnogovornica MEI.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hrvatska ministrica izrazila je veliko zadovoljstvo sadržajnim razgovorom s portugalskim kolegom koji je, prema riječima glasnogovornice, potvrdio kako između Hrvatske i Portugala nema otvorenih pitanja.

"Ministar Costaneves tijekom razgovora izrazio je uvjerenje kako će se na sastanku Europskog vijeća u lipnju donijeti odluka o davanju Hrvatskoj statusa službenog kandidata za punopravno članstvo u uniji i odrediti datum za početak pregovora", kazala je Grgić.

Portugalski ministar pritom je Hrvatskoj ponudio punu suradnju svoje zemlje u procesu pregovaranja i korištenja programa pomoći EU te izrazio bezuvjetnu potporu Lisabona naporima Hrvatske na putu u uniju, kazala je glasnogovornica.

Ministrica Grabar-Kitarović poslijepodne će na Fakultetu društvenih znanosti na portugalskom održati predavanje o Hrvatskoj i EU, a u petak bi se u portugalskom parlamentu trebala sastati s predsjednikom Odbora za vanjske i europske poslove Jaimeom Gamom.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara