Građani Bjelovara moći će kontrolirati svaku kunu koju Grad potroši

Građani Bjelovara moći će kontrolirati svaku kunu koju Grad potroši
Dario Hrebak Foto: Luka Šangulin / Index

"ŽELIMO otići još jedan korak dalje i maksimalno se otvoriti prema svojim građanima, te im omogućiti uvid u doslovno sve financijske transakcije i račune Grada. Osim što ćemo biti prvi grad bez papira u Hrvatskoj, cilj nam je postati i najtransparentniji Grad, Grad iz kojeg počinje prava borba protiv korupcije, i nadam se da će i drugi gradonačelnici slijediti naš primjer", rekao je gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak za portal Gradonačelnik.hr

Hrebak, kako piše Gradonačelnik.hr, planira raspisati javnu nabavu za poseban softver koji će na više razina pridonijeti transparentnosti gradskih financija te maksimalno uključiti građane u kreiranje proračuna i donošenje odluka o gradskim projektima. Najviše pažnje definitivno će izazvati mogućnost apsolutnog uvida građana u gradske financije.

"Građani će imati uvid u sve račune"

"Građani će u svakom trenutku moći vidjeti koliko Grad i na što troši. Imat će uvid u sve račune i transakcije, moći će vidjeti kupuje li se po tržišnim cijenama, koliko se troši na kave, koliko na građevinske radove, koliko na projekte... Osim toga, postojat će posebna tražilica preko koje će se moći pretraživati sve gradske fakture. Doslovno, moći će se utipkati ime restorana, hotela, tvrtke... i sustav će izbaciti kad, koliko i za što je Grad Bjelovar platio na njihov račun", objašnjava Hrebak.

Ističe kako je riječ o revolucionarnom softveru kojim će Grad Bjelovar postaviti potpuno novi standard transparentnosti, a svima koji ga već sad upozoravaju da će takvom otvorenošću prepiliti sam sebi granu na kojoj sjedi jer će ga svatko moći prozivati i za najmanji račun, poručuje kako se toga nimalo ne boji te da je upravo u tome poanta: "Ako ne želimo da nas se zbog nečega s razlogom i opravdano proziva, nećemo se ni dovesti u tu situaciju, nećemo to napraviti."

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara