Građani će teško do lijekova ako država ne podmiri dug HZZO-a od 900 milijuna kuna

HRVATSKI zavod za zdravstveno osiguranje ljekarnama diljem Hrvatske duguje čak 900 milijuna kuna, a ne pokrije li se taj dug u skorije vrijeme hrvatski će građani teško dolaziti do prijeko potrebnih lijekova. Na cijeli problem ukazuje Hrvatska ljekarnička komora, a ujedno je njezin predsjednik  Mate Portolan istaknuo kako se dug kontinuirano penje zbog opetovane odgode plaćanja.

Plaćanje ljekarnama trenutno kasni 220 dana, što je, istaknuo je Portolan, stara boljka ovog dijela zdravstvenog sustava. Naime, u prošloj se godini kasnilo čak 260 dana, a cijela je stvar spašena rebalansom državnog proračuna kojim je "pribavljeno" potrebnih 1,2 milijarde kuna. Tim je novcem podmiren tek dio duga, ali su se bar rokovi plaćanja više nego prepolovili - smanjeni su na 120 dana i to nakon čitavog desetljeća uhodane prakse poslovanja HZZO-a.

Pa ipak, takva revolucija nije se dugo održala, tako da se već do kraja 2007. HZZO opteretio s daljnjih 500 milijuna kuna. U komori smatraju da ako se ne urede odnosi s ljekarnama odnosno ako HZZO i dalje ne bude pravovremeno ispunjavao svoje zakonske obveze, može se očekivati daljnje razvlačenje rokova i to za 120 do 150 dana, kao i dodatno povećanje duga. Naravno, ovdje jedino može opetovano uskočiti država jer drugo rješenje nije izgledno, a takvo što će se i najvjerojatnije dogoditi jer bi u suprotnom političari mogli navući samo bijes pacijenata.

Ljekarnici za ubuduće preporučuju racionalizaciju farmakoterapije, realno planiranje izdataka za lijekove izdane na recept, te uspostavu sustava praćenja potrošnje lijekova čime bi se ne samo hrvatskim bolesnicima omogućila pravodobna opskrba nego i vraćanje digniteta ljekarničkoj struci.

Ig.M.
Foto: Arhiva
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara