Građani Tikrita tužni, američki vojnici oduševljeni uhićenjem sadama

IRAČANE u Tikritu, rodnom gradu Sadama Huseina, zahvatila je tuga nakon objave vijesti o njegovu uhićenju u nedjelju, dok istodobno američki vojnici stacionirani u tom gradu slave.

Dok su Iračani u ostalim dijelovima zemlje s oduševljenjem primili vijest da su američki vojnici uhitili Sadama Huseina južno od Tikrita, stanovnici njegova rodnoga grada smatraju da je uhićenje rezultat izdaje i težak udarac za zemlju.

"Iračani nisu poraženi u travnju, nego danas", rekao je gradski brijač Hamid. Koalicijske snage u travnju su svrgnule Sadama i prisilili ga na skrivanje. "U Iraku više nema muslimana, jer u islamu ne postoji izdaja...U našoj zemlji nema islama", ustvrdio je tužni Hamid.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tikrit, grad u kojemu žive sunitski muslimani, opustio je. Na ulicama je primjećeno samo nekoliko ljudi, a većina trgovina je zatvorena. Zaključana su vrata i spuštene rolete na prozorima kuća i stanova u stambenim četvrtima. "Oni koji se raduju nekoć su navijali za Sadama", rekao je vlasnik tiskare Wael. "U ovoj zemlji više nema časti, prodali su ga", dodao je.

No, u obližnjem stožeru 4. pješačke divizije američke vojske, koja je sudjelovala u potrazi za Sadamom, vlada potpuno drugačije raspoloženje. "Ne mogu vjerovati", rekao je bojnik Lyle Lacroix iz Kansas Citya. "Osjećam se fantastično. Ovo je najbolja vijest koju sam čuo ove godine", dodao je oduševljeni Lacroix.

(Hina) bcav dj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara