Građani Zimbabvea slave pad zloglasnog Mugabea: "Napokon slobodni"

Građani Zimbabvea slave pad zloglasnog Mugabea: "Napokon slobodni"
Foto: Hina
 
DESECI tisuća građana Zimbabvea izašli su danas na ulice glavnog grada Hararea kako bi pokazali svoje veselje zbog očekivanog pada predsjednika Roberta Mugabea i pritom su pjevali, plesali i grlili vojnike.
 
Mugabe, koji vlada zemljom zadnjih 37 godina - jedini vladar Zimbabvea od neovisnosti od Britanije 1980. godine, stavljen je u kućni pritvor nakon što je vojska preuzela vlast u srijedu.
 
Građani očekuju kraj ekonomske krize i političke represije
 
Na ulicama prijestolnice Zimbabveanci su se prepustili emocijama nakon dva desetljeća represije i sve većih ekonomskih poteškoća u zemlji.
 
"Ovo su suze od sreće", rekao je za Reuters Frank Mutsindikwa (34) držeći zastavu Zimbabvea. "Čekao sam ovaj dan cijeli život. Napokon slobodan. Mi smo napokon slobodni."
 
 
Drugi prosvjednik rekao je za BBC da ovaj dan predstavlja "novi početak" za njegovu zemlju. Skup su podržali vojska koja je provela puč, vladajuća stranka ZANU-PF, ali i vojni veterani rata za nezavisnost koji su još do lani stajali čvrsto uz svog bivšeg vojnog zapovjednika Mugabea.
 
Dio građana koji su izašli na ulice imali su plakate na kojima je pisalo "Ne Mugabeovoj dinastiji", a neki su grlili vojnike koji su preuzeli vlast. "Kao Zimbabveanci, mi poručujemo našoj vojsci - hvala vam puno za vašu mirnu intervenciju", objasnio je još jedan prosvjednik i dodao: "I vrijeme je da mase Zimbabvea kažu: Mugabe mora otići i mora otići, kao, jučer. Ne možemo dočekati da mu vidimo leđa. Za nas, ovdje se radi o kraju autoritarne vladavine i vratit ćemo Zimbabve natrag."
 
Vladajuća stranka pozvala Mugabea na ostavku
 
Vladajuća stranka ZANU-PF pozvala je u petak na Mugabeovu ostavku, izvijestile su glavne državne novine The Herald, što je očiti znak da 93-godišnji čelnik više nema autoritet.
 
List također piše da ogranci vladajuće stranke u svih deset pokrajina pozivaju Mugabeovu suprugu Grace, čije su ambicije da naslijedi svog supruga na dužnosti razbjesnile vojsku i veći dio zemlje, da podnese ostavku na dužnost u stranci.
 
Visoki dužnosnik ZANU-PF rekao je za Reuters da stranka želi da Mugabe ode i da neće tolerirati da se to razvlači.
 
"Ako bude tvrdoglav, mi ćemo organizirati da bude otpušten u nedjelju", rekao je izvor. "Kada se to obavi, slijedi opoziv u utorak."
 
Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Zimbabve, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Zimbabve.
 
Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linkudok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara