Građanski odgoj od jeseni u deset istarskih osnovnih škola kao izvannastavna aktivnost

Građanski odgoj od jeseni u deset istarskih osnovnih škola kao izvannastavna aktivnost

Foto: Index

SLJEDEĆE školske godine deset istarskih osnovnih škola počinje eksperimentalno s građanskim odgojem kao izvannastavnom aktivnošću, najavljeno je u utorak u sjedištu Istarske županije u Pazinu, gdje su sporazum o suradnji potpisali predstavnici Istarske županije, pet istarskih gradova te Rijeke, gdje se takav program već provodi.

Sporazum su potpisali istarski župan Valter Flego, predstavnici Pazina, Pule, Umaga, Poreča i Rovinja i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel.
 
Flego: "Treba čim prije provesti kurikularnu reformu"
 
"Kao zajednici potreban nam je moderni obrazovni sustav koji će našu djecu poticati na kritičko razmišljanje i izgradnju otvorenoga i tolerantnog društva. Zbog toga, smatram kako cjelovitu kurikularnu reformu treba čim prije provesti", rekao je Flego i istaknuo kako se upravo s tim ciljem u Istarskoj županiji eksperimentalno uvodi građanski odgoj i obrazovanje kao izvannastavna aktivnost u osnovnim školama.
 
Temelj za građanski odgoj postavljen je u suradnji s Gradom Rijekom i civilnim društvom, a zatim je oplemenjen i prilagođen lokalnim specifičnostima, podsjetio je, dodajući da se regionalni identitet i vrijednosti njeguju već zavičajnom nastavom, a uvođenjem građanskog odgoja čini se dodatni pomak u tom smjeru.
 
Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel osvrnuo se na riječka iskustva uvođenja građanskog odgoja. Eksperimentalno se provodi u šest osnovnih škola i izazvao je veliki interes učenika i zadovoljstvo učitelja i roditelja, rekao je.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Obersnel je sretan zbog širenja građanskog odgoja
 
"Izuzetno sam zadovoljan i ponosan što program građanskog odgoja širimo Hrvatskom. Nažalost, građanski odgoj u Hrvatskoj još nije sastavni dio kurikuluma i predaje se kao izvannastavna aktivnost", rekao je Obersnel.
 
Istarski župan Valter Flego podsjetio je da prije eksperimentalnog uvođenja građanskog odgoja provedena anketa u istarskim školama, od kojih su mnoge iskazale zanimanje za takvu izvannastavnu aktivnost.
 
U rujnu 2017. imenovao je radnu skupinu za program u kojoj su od sedmero članova tri članice iz Centra za građanske inicijative iz Poreča. Interes za uvođenje građanskog odgoja iskazali su gradovi Pula, Rovinj, Poreč, Pazin i Umag, za škole čiji su osnivači, te 16 osnovnih škola čiji je osnivač Istarska županija.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara