Građanski odgoj od jeseni u svim školama

Građanski odgoj od jeseni u svim školama
Screenshot: HRT

PRIJE nekoliko dana objavljen je kurikulum, a učenici će od prvog razreda osnovne pa do kraja srednje škole učiti sve o pravima, zakonima, izborima, domoljublju, ali i kako pomoći sebi i drugima.

Do sada je građanski odgoj bio izvannastavni predmet i škole nisu imale obvezu provoditi ga, a od jeseni bit će u svim školama i razredima, javlja HRT.

"Mislim da će učenicima biti najzanimljivije aktivno sudjelovanje i pronalaženje mjesta u zajednici kojoj pripadaju, mogućnost promjena i mogućnost sudjelovanja u dobrim promjenama", ističe članica radne skupine u obrazovnoj reformi "Škola za život" Mirna Grbec.

Među ostalim, još će obvezni sadržaji biti nenasilno ponašanje, domoljublje, pravedno odlučivanje, vršnjačka pomoć, utjecaj korupcije na zajednicu.

"Radi se o tome da mladi čovjek zna svoja prava, da zna što znači glasati i kako glasati, da se zna izboriti za svoja prava i kritički misliti prema vlasti. To bi trebalo odgovarati svima", ističe Boris Jokić s Instituta za društvena istraživanja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara