Gradonačelnik New Orleansa se ispričao zbog "Božje kazne" i "čokoladnog grada"

Gradonačelnik New Orleansa se ispričao zbog "Božje kazne" i "čokoladnog grada"

ZA VRIJEME udara uragana "Katrine", jednog od najmračnijih događaja u suvremenoj američkoj povijesti, nakratko je zasjala zvijezda Raya Nagina, gradonačelnika New Orleansa, grada čije je stradanje bilo simbolom svega što ne valja s današnjom Amerikom.

Nagin, koji je, isto kao i većina građana New Orleansa, Afro-Amerikanac, je u jeku prošlogodišnje krize dao radio-intervju u kojem je bez celofana, koristeći ulični jezik, optužio federalne vlasti da ih više zanimaju konferencije za tisak nego stvarna pomoć poplavljenom gradu iz koga su u to vrijeme redale horor-vijesti o masovnim pljačkama, podmetanjima požara, ubojstvima, grupnim silovanjima djece i kanibalizmu među preživjelima.

Zbog tog intervjua, koji su mnogi shvatili kao kritiku američkog predsjednika Georgea W. Busha, odnosno potvrdu tada popularnih teza o "Katrini" kao posljedici rasističke politike na najvišim razinama vlasti, Nagin je doživio velike pohvale u američkoj i svjetskoj javnosti, a neki su čak držali da se time kvalificirao za budućeg stanara Bijele kuće.

No, Naginova zvijezda je vrlo brzo potamnjela. Ubrzo nakon tih izjava američke je medije obišla snimka iz zraka na kojoj se vide stotine poplavljenih autobusa u gradskom vlasništvu - vozila koje se gradonačelnik nije sjetio iskoristiti kako bi sproveo plan vlastite administracije o evakuaciji ugroženih građana.

Nakon toga je Nagin započeo izazivati kontroverze zbog svojih komentara koji su se ticali uklanjanja posljedica katastrofe i obnove grada. Tako se u listopadu na njega drvlje i kamenje bacili organizacije koje okupljaju građane hispanoameričkog podrijetla. Nagin je tada izjavio kako se mora spriječiti invazija "meksičkih radnika" na New Orleans.

Naginu će mnogo ozbiljnije - i po njegovu buduću političku karijeru potencijalno kobne - probleme izazvati jučerašnji govor povodom proslave rođendana Martina Luthera Kinga, dana koji se u SAD slavi kao svedržavni praznik u znak sjećanja na velikog borca za prava crnaca.

Nagin je tada "Katrinu" nazvao Božjom kaznom, odnosno ustvrdio kako je Bog njome izrazio svoje nezadovoljstvom američkim angažmanom u Iraku, ali i sve većim količinama "opačine" u crnačkoj zajednici koju karakteriziraju droga i nasilje.

Upravo su crnci najveće žrtve "Katrine" u New Orleansu, odnosno njihove, uglavnom siromašne, četvrti su bile najteže pogođene katastrofom. No, Nagin je govor završio u optimističnom tonu, izjavivši kako će iz svih tih iskušenja New Orleans izaći kao "čokoladni grad".

Nagin je odmah na sebe navukao bijes dijela "politički korektnih" dušobrižnika koji izraz "čokoladni" smatraju uvredljivim za pripadnike američke crnačke zajednice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi su, pak, u Naginovim izjavama pronašli tragove crnačkog rasizma. No, najveći problem Naginu će predstavljati činjenica da je jedna od dugoročnijih posljedica "Katrine" dramatična promjena rasne strukture, a s njome i političke relnosti, grada.

Naime, većina stanovnika popljavljenih četvrti je izbjegla u druge dijelove SAD i ne pada im na pamet povratak u grad u kojem su životarili od socijalne pomoći te bili izloženi siromaštvu, drogi, nepismenosti, ratovima bandi i notorno korumpiranoj policiji.

Dodatni razlog je činjenica da su se te četvrti pokazale najranjivijima na prošlogodišnju poplavu, odnosno da bi svaki malo jači uragan mogao izazvati sličnu katastrofu. Stoga se već mjesecima govori da obnova upravo tih područja New Orleansa - koji je smješten ispod razine mora - nema nikakvog smisla, odnosno da bi rezultat plana obnove trebao biti manji i od poplava sigurniji grad, ograničen na stare gradske četvrti koje se nalaze na višoj nadmorskoj razini.

Nagin se, slično kao i mnogi crnački aktivisti, žestoko usprotivio takvim inicijativama, s obzirom da u tim, bolje stojećim, četvrtima većinu ima bjelačko stanovništvo. A to, dakako, znači da u današnjem New Orleansu većinu imaju bijelci, odnosno birači koje su Naginove izjave mogle uvrijediti.

Na Naginove izjave je slijedila oštra i uglavnom bijesna reakcija. Jedan od lokalnih svećenika ju je nastojao protumačiti kao posljedicu PTSP-a i pozvao gradonačelnika da zatraži stručnu pomoć. U ostatku SAD su mnogi zatražili da federalne i državne vlasti blokiraju dio 250 milijardi američkih dolara programa obnove namijenjen za New Orleans sve dok taj grad ne dobije kompetentniju vlast.

Nagin je na to bio prisiljen brzo reagirati. U seriji konferencija za tisak i priopćenja je izrazio ispriku zbog svojih izjava o "Katrini" kao "Božjoj kazni", a izjavu o "čokoladnom gradu" je pokušao protumačiti na novi, slikoviti način. Prema njemu ona, s obzirom da se "čokolada, između ostalog, pravi i od mlijeka" označava grad u kome bi pripadnici crne i bijele rase trebali živjeti u harmoniji.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara