Gradovi i općine u Primorsko-goranskoj županiji još uvijek bez plana intervencija u okolišu

POGLAVARSTVO Primorskogoranske županije na današnjoj je sjednici prihvatilo nacrt Županijskog plana intervencija u zaštiti okoliša, ali i utvrdilo da niti jedna jedinica lokalne samouprave na području županije nije izradila takav plan za svoje područje, a što je zakonska obveza, te zaključilo da ih hitno moraju izraditi najugroženije jedinice lokalne samouprave gradovi Rijeka, Bakar, Kraljevica i Rab, te od općina Kostrena i Omišalj.

Županije, te gradovi i općine dužni su izraditi planove intervencija u zaštiti okoliša na temelju državnog plana. Provedbu plana osigurava nadležno tijelo - županijski ekostožer, a, rečeno je, Primorsko-goranska županija prva je u Hrvatskoj, 2000. godine, donijela odluku o osnivanju takvog ekostožera.

Tim se planom izdvajaju svi potencijalni izvori opasnosti, vrste i količine opasnih tvari. Da bi se taj dio izradio, od pravnih i fizičkih osoba s područja županije zatražena je izrada Operativnih planova intervencija u kojima se navode količine opasnih tvari i razina opasnosti te način postupanja u slučaju incidenta. Operativne planove dostavile su 42 pravne i fizičke osobe te su na temelju toga u županijskom planu utvrđena mjesta najvišeg rizika, a ona su u tvrtkama koje prerađuju ili distribuiraju petrokemijske proizvode, tvrtkama koje koriste veće količine amonijaka za rashladne uređaje i u onima koje koriste klor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ovaj nacrt plana, u kojem je naveden način postupanja u slučaju incidenata te subjekti i osobe koje sudjeluju pri tome, u siječnju ove godine pozitivno je ocijenilo nadležno ministarstvo, a konačni tekst plana bit će operativan kada ga prihvati Županijska skupština.

Tijekom protekle godine, navedeno je na današnjoj sjednici Poglavarstva, nije bilo ekološke nesreće koja bi iziskivala aktiviranje županijskog ekostožera. Incident u tvornici VIR 4. prosinca 2003., kada je zbog probijanja cijevi rashladnog uređaja istekao amonijak u okolni prostor, ocijenjena je nesrećom na radu jer su posljedice ostale u krugu tvornice.

(Hina) xdsil ydd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara