Gradski zastupnik: Bandića sam pitao odakle mu četiri stana, jako se uznemirio

Gradski zastupnik: Bandića sam pitao odakle mu četiri stana, jako se uznemirio
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

ZAGREBAČKI gradski zastupnik Renato Petek (Naprijed Hrvatska! - Progresivni savez) u petak je ponovno upozorio na problem četiri stana gradonačelnika Milana Bandića, dodavši da je Bandić sam otkrio kada je pokrenuo postupak skidanja blokade s tih stanova.

Petek je na konferenciji za novinare podsjetio da je na prošlom aktualnom satu Gradske skupštine Bandiću postavio pitanje vezano za četiri stana koji se spominju u rješenju Vrhovnog suda u procesu "Agram", u kojem stoji da je Bandić korisnik i da raspolaže stanovima koji ne glase na njega.

Bandić je to nazvao lažima, podsjeća Petek, te mu je najavio da će mu se javiti njegov odvjetnički tim. Petek je podsjetio i da je, dok je taj sudski postupak bio u tijeku, gradonačelnik izjavio da će podnijeti ostavku i povući se iz javnog života ako mu nađu bilo što izvan imovinske kartice. 

Objasnio je kako je došlo do tih stanova. Rekao je da je Grad svoja zemljišta mijenjao s tvrtkama Geoprojekt, odnosno Zagrebgradnjom i Paron, a radilo se o vrijednosti više stotina milijuna kuna. Na tim novim parcelama te tvrtke su izgradile zgrade u kojima su sporni stanovi - na Vrbanima, Krugama i u Gračanima te jedan koji je glasio na gradonačelnikova brata u Bužanovoj ulici, te je USKOK tvrdio da su stanovi spojeni te da ih koristi Bandić. 

"Bandić je tražio da se skine blokada s četiri stana"

"Ti stanovi nikad nisu glasili na Bandića, no bez obzira na to, on je pokrenuo postupak skidanja blokade jer su i oni bili blokirani, kao i sva njegova imovina nakon uhićenja i tada javnost saznaje da je gradonačelnik zatražio da se odblokira i ta imovina za koju tvrdi da nije njegova", ustvrdio je Petek.

Po uhićenju Milana Bandića, prije pet godina, bila mu je blokirana sva imovina, kao i ta tri stana te četvrti koji je glasio na njegova brata.

Petek je rekao da stanove nije kupio Bandić, već njegov prijatelj iz djetinjstva Brzica i njegova supruga koji danas žive u Grudama. Oni su, kaže, na razne načine došli u posjed tih stanova, iako nikad nisu mogli dokazati kako su stekli tri i pol milijuna kuna, što je njihova ukupna vrijednost. 

Petek kaže da mu je u svemu tome problematično što je gradonačelnik bio uznemiren kad mu je postavio to pitanje, a da je on samo predložio da se ti stanovi doniraju Gradu ili državi.

Ističe kako je problem što Grad i dalje surađuje s tim tvrtkama.

Petek je podsjetio da je nekoliko dana nakon te sjednice Gradske skupštine postignut dogovor između vladajućih u Gradu, a to je stranka Milana Bandića i HDZ-a, a ista koalicija je i na državnoj razini.

"S obzirom na dogovor koji je postignut oko raznih projekata i daljnje suradnje, HDZ-u uopće ne smeta imidž aktualnog gradonačelnika i očito će s njim nastaviti surađivati i nositi zajedno s njime taj teret višestrukih optužnica, istraga i cijelog ugleda koji on ima", ocijenio je Petek.

Tvrdi kako je jasno da će prvo biti usvojen državni proračun, potom će 49 posto gradskog vlasništva APIS-a preuzeti država, a u međuvremenu će zagrebački GUP 100 posto dobiti suglasnost Ministarstva graditeljstva i onda će biti usvojen i gradski proračun.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara