Granić: Bošnjacima smo pomagali onda kada im je malo tko pomagao

NEKADAŠNJI ministar unutarnjih poslova Mate Granić, u razgovoru za Index demantirao je navode bivšeg zamjenika ministra vanjskih poslova BiH Ivice Mišića koji je za banjalučke "Nezavisne novine" ustvrdio kako je Hrvatska 1995. od Irana naplatila desetke milijune dolara u zamjenu za isporuku oružja opkoljenoj bihaćkoj enklavi.

Mišić je u razgovoru za banjalučki list kazao kako je u jesen 1994. godine nazočio sastanku tadašnjeg savjetnika vrhovnog vjerskog vođe Irana za međunarodna pitanja Ali Akbara Velajatija, ministra vanjskih poslova BiH Harisa Silajdžića i Mate Granića na kojem je dogovarana realizacija slanja vojne pomoći opkoljenoj bihaćkoj enklavi.

Nakon što se Silajdžić Velajatiju požalio na teško stanje u Bihaću, iranski je dužnosnik navodno pozvao Granića i zatražio ga Hrvatska pošalje oružje u BiH. Granić je navodno na to kazao kako to puno košta.

Mišić je kazao da je bio šokiran kada je čuo iznos koji je Granić naveo kao "argument" da bi oružje bilo poslano u Bihać, a također je odbio precizirati o kolikom se iznosu radi. Potvrdio je samo da se radi o iznosu puno većem od 46 milijuna dolara koliko se nagađalo da je "koštao" transport oružja kroz Hrvatsku. Mišić kaže da je Velajati nakon svega Graniću rekao "pošaljite oružje Bosancima, sutra će vam doći ček."

Oružje iz Irana u BiH stizalo preko Hrvatske

Poznato je da je oružje iz Irana stizalo u Hrvatsku i BiH, o čemu se govorilo još 90-ih godina neposredno nakon rata. Oružje u BiH je moglo biti dostavljeno jedino preko teritorija Hrvatske što je na terenu i u ratnim uvjetima izvođeno tako da je otprilike 30 posto vojne pošiljke iz Irana ostajalo Hrvatskoj vojsci, a ostatak je išao Armiji BiH.

Drugi dio priče o uzimanju provizije za transport oružja nisu uspjeli dokazati ni novinari Nezavisnih novina koje navode kako niti nakon višetjednog istraživanja i razgovora s nizom sugovornika nisu uspjele utvrditi koliko je desetina milijuna u pitanju, odnosno gdje je novac završio.

"Ne sjećam se nikakvog sastanka u New Yorku, ali je sigurno da sam s Harisom Silajdžićem bio u gotovo svakodnevnom kontaktu. S Irancima smo također bili u kontaktu, a suradnja oko pomoći Irana Bosni i Hercegovini bila je dogovorena na političkoj razini. Nije se radilo o financijskoj već o vojnoj pomoći (Irana) za BiH. O vojnoj pomoći i o detaljima je razgovarano na vojnoj razini, dakle razgovarala su ministarstva obrane, a ne ministarstva vanjskih poslova." - kazao je Granić za Index.

"O vojnim razgovorima ne bih želio previše govoriti. Radilo se o vojnim razgovorima. Točno je da je bilo je pomoći Irana Bosni i Hercegovini kroz Hrvatsku. Na političkoj razini je dogovoreno da se ta suradnja ostvari, a vojni dio su odradila ministarstva obrane." - pojasnio je.

"Bošnjacima smo pomagali onda kada im je malo tko pomagao"

Što se tiče Mišićevih navoda, Granić ponavlja kako se ne sjeća sastanka u New Yorku te napominje kako se radilo o vremenu kada se provodila američka mirovna inicijativa u sklopu koje je bilo i oslobađanje okupiranih teritorija Bosne i Hercegovine.

"U fazi oslobađanja BiH, što je bio dio američke mirovne inicijative, Hrvatska je itekako pomagala Bosni i Hercegovini i Bošnjacima da opstanu i da se BiH sačuva kao država. To je bio jedan od načina pomoći Bošnjacima i to u vrijeme kada im je malo tko pomagao. Na prvom mjestu pomagale su im SAD i politički i vojno, a jednako je pomagala i Hrvatska." - pojasnio je Granić.

Podsjeća kako je upravo u ovo doba prije 12 godina organizirao održavanje sastanka u Splitu u kojem je između predsjednika Tuđmana i Izetbegovića potpisana tzv. Splitska deklaracija kojom je dogovorena vojna suradnja hrvatskih i bošnjačkih snaga sa ciljem oslobađanja teritorija BiH.

Granić zaključuje kako i dan danas održava kontakte s Harisom Silajdžićem s kojim je u dobrim odnosima.

Zanimljivo kako je i sam Silajdžić, inače član Predsjedništva BiH, za Nezavisne novine odbio komentirati navodnu iransku isplatu oružja Hrvatskoj, a slično je reagirao i ratni zapovjednik Petog korpusa Armije BiH Atif Dudaković, koji je sve nazvao "novinarskim izmišljotinama".

I.K.
Foto: MAPE

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara