granić: vlada će se u ponedjeljak očitovati o sindikalnom stajalištu o zor-u

Ministarstvo rada i socijalne skrbi očitovat će se do ponedjeljka o stajalištu sindikalnih središnjica koje traže od Vlade da odustane od prijedloga izmjena Zakona o radu (ZOR), izjavio je večeras potpredsjednik Vlade Goran Granić.

Prema izjavama predstavnika Vlade i sindikata nakon njihovog večerašnjeg sastanka o izmjenama ZOR-a, Vlada je odlučna izmijeniti postojeći zakon, dok sindikati i dalje traže od Vlade da odustane od najavljenih izmjena te da sa sindikatima krene u izradu novog prijedloga.

´Vlada želi postići što veće suglasje sa socijalnim partnerima oko izmjena ZOR-a, ali ostaje odlučna da provede najavljene izmjene radnog zakonodavstva´, rekao je Granić novinarima nakon sastanka.

Granić je najavio da će za srijedu, 22. siječnja sazvati sjednicu Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) na kojoj će se raspravljati o sindikalnim primjedbama.

Pet sindikalnih središnjica traži od Vlade da najkasnije do 24. siječnja povuče iz procedure prijedlog ZOR-a ili će organizirati prosvjedne akcije, uključujući i opći štrajk.

Granić je pak rekao da ni za jednu Vladu nije dobro da se dijalog uvjetuje. ´Ne bojimo se rasprave i spremni smo raspravljati sa svima´, ustvrdio je Granić.

Zamjenik predsjednika Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Ivan Tomac ustvrdio je, međutim, da sindikati nisu postigli dogovor s Vladom.

Dodao je da sindikati ne odustaju od zajedničkog stava da Vlada odustane od izmjena ZOR-a, jer bi se njima, smatraju sindikati, drastično smanjila stečena radnička prava.

On smatra da se suglasje s Vladom eventualno može postići na sjednici GSV-a ako Vlada prihvati sindikalni zahtjev.

Sindikalci su najavili da će se u ponedjeljak sastati s predsjednikom Hrvatskog Sabora Zlatkom Tomčićem, a u srijedu s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem kako bi ih upoznali sa stajalištima oko izmjena Zakona o radu.

Sindikati se protive predloženom smanjivanju otpremnina, skraćivanju otkaznih rokova, izjednačavanju rada na određeno i neodređeno vrijeme i povećanju broja zaposlenih kod malog poslodavca (koji mogu lakše dobiti otkaz).

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara