Granica između Makedonije i Kosova nije sporna

Granicu između Makedonije i Kosova nije sporna no treba je obilježiti prije rješavanja konačnog statusa Kosova što bi uklonio neke sumnje da bi Kosovo moglo destabilizirati Makedoniju, ocijenili su makedonski premijer Vlado Bučkovski i čelnik kosovske oporbe Hashim Taqi koji su se u petak sastali u Skopju. L

U razgovoru su se međutim pojavile razlike u gledanju tko sve treba sudjelovati u obilježavanju granice.

Suglasno Rezoluciji UN-a 1244 Bučkovski drži da bi partner Makedoniji trebao biti Beograd uz posredovanje međunarodne zajednice, a da bi se za Prištinu trebala naći neka forma za sudjelovanje u tom procesu.

Taqi je pak mišljenja, kako je izjavio novinarima, da pitanje granice trebaju riješiti nadležna tijela Skopja i Priština uz angažiranje UNMIK-a i ostalih međunarodnih čimbenika.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taqi je naglasio da Kosovo ne ugrožava teritorjialni integritet Makedonije i da ne postoje apsiracije za stvaranje "velikog Kosova ili velike Albanije".

Ugovor o obilježavanju granice, Makedonija i Srbija i Crna Gora, odnosno tadašnja SR Jugoslavija, sklopile su početkom 2001. na što je Priština oštro reagirala, a uskoro je došlo i do oružanog sukoba u Makedoniji između pobunjenih Albanaca i makedonskih oružanih snaga.

(Hina) xmdam ybs

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara