Graz - europska kulturna prijestolnica godinu dana poslije

Graz grad koji je lani bio kulturna prijestolnica Europe potvrđuje uspješnost projekta europskih gradova kulture osiguravanjem visoke razine, raznovrsnosti i kvalitete kulturnih događaja i godinu dana poslije.

Drugi po veličini austrijski grad i za predstojeću kulturnu jesen kao i tijekom naredne godine nudi niz zbivanja na tragu bogatih prošlogodišnjih iskustva s kojima su novinare danas u Muzeju Mimari upoznali čelni ljudi projekte "Štajerska - regija kulture/Graz - kulturna prijestolnica".

Graz je srednjoeuropski grad sretnoga i inovativnoga spoja tradicije i suvremenosti gdje se na svakome koraku osjeća da u njemu kultura "oduvijek stanuje", istaknuo je izvršni direktor toga projekta Bernhard Rinner.

Po njegovim riječima činjenica da je 2003. bio kulturnom prijestolnicom Europe, Graz je promijenila zauvijek. Koliko je ta tvrdnja istinita moglo se uvjeriti i oko 38.000 hrvatskih građana koji su prošle godine posjetili taj grad, dodao je.

Posjet Zagrebu, kako je objasnio, dio je njihove turneje po europskim gradovima na kojoj žele upoznati javnost s promjenama koje su se u Grazu dogodile tijekom priprema za to da postane europskim gradom kulture, za vrijeme kada je bio europskom kulturnom prijestolnicom te poslije toga, ali i pozvati zainteresirane da se uvjere u promjene.

Tijekom šest tjedna, od 24. lipnja do 31. srpnja, na Štajerskome festivalu klasične glazbe bit će niz vrijednih glazbenih izvedaba, djela velikih majstora klasične glazbe, kao što su Bach, Beethoven i Bizet, tematski okupljenih pod nazivom "Osjet i osjećajnost", izvijestio je direktor festivala Mathis Huber.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 1985. kada je utemeljen taj festival tijekom skoro dva desetljeća postao je vrlo važnom kulturnom priredbom, rekao je, dodajući da će cjeloviti festivalski program biti objavljen krajem studenoga.

"Štajerska jesen", najvažniji austrijski festival moderne umjetnosti ponovno će donijeti niz jedinstvenih priredaba koje će potvrditi da taj festival "svake godine ponovno izmisli samoga sebe", ustvrdio je Wolfgang Hofer, savjetnik za kazalište toga festivala.

Ovojesensko "viđenje svijeta očima umjetnika" od 7. listopada do 7. studenoga obilježeno je osnovnom temom sažetom u tvrdnji - "uvijek smo u krizi" kojom se pak, rekao je Hofer, želi pokazati kako umjetnost zapravo "raste" kroz krizu.

Pozvavši zainteresirane da posjete Graz, Hofer je zaključio konferenciju za novinstvo parafrazirajući njemačkoga književnika Bertolda Brechta - mi vas pozivamo, a ako dođete bit ćemo svi počašćeni.

(Hina) xip ymc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara