Grčić: U HUP-u i HGK-u je bilo puno politički obojenih koji su bili na strani desnih

Grčić: U HUP-u i HGK-u je bilo puno politički obojenih koji su bili na strani desnih

Screenshot: JabukaTV

TEHNIČKI potpredsjednik Vlade Branko Grčić oštro je napao Hrvatsku udrugu poslodavaca i Gospodarsku komoru optuživši ih da su bili politički obojeni i na strani desnih.

Gostujući u emisiji 2U9 na Jabuka TV komentirao je mandat vlade na odlasku.

"Ovog gospodarskog rasta ne bi bilo da smo bili antipoduzetnička vlada. Mnogi dečki iz poduzetničkih struktura, iz udruga poduzetničkih, recimo HUP-a ili Gospodarske komore su politički obojeni. To se po njima jako vidi. malo su više desni i to se vidjelo po egzatnim konstrukcijama optužbi i kritika koja su bile slične desnom. Govorim o udrugama poduzetničkim. Nikad nisam patio od toga da me netko kritizira. To je takva pozicija i položaj. Ako je ona konstruktivna na to sam spreman. Nekada je to bilo prekomjerno granatiranje i nepriznavanje dobrih stvari. BDP raste 2,8 posto i ti ljudi još uvijek kažu da to nije dovoljno da financiramo kamate, to je na razini statističke pogreške. Ranije niste bili kritični kad je BDP padao HDZ-ovoj Vladi", rekao je tehnički potpredsjednik Vlade.

Osvrnuo se i na projekte za kojima u proteklom mandatu na čelu države najviše žali. Kao najvažnije dvije istaknuo je monetizaciju autocesta i outsorcing u državnoj upravi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bilo je nekih stvari koje smo dobro pripremili i nismo ih provlei do kraja, što mi je žao. Jedna od najupečatljivijih je monetizacija autocesta. Hrvatske autoceste su zadužene jednako kao i onda kad su završile izgradnju autocesta. Oni samo reprogramiraju taj dug i ne vraćaju ga. To ulazi u ukupni državni dug i opterećuje porezne obveznike i to će trajati dugo vremena. Mi smo imali ideju angažirati strane investitore da upravljaju, ne da odnesu autoceste u Austriju i Njemačku, nego da ovdje upravljaju. Međutim, digao se određeni broj ljudi, mi smo rekli da nema smisla trošiti novac na referendum, pa smo se povukli - rekao je Grčić i poslao poruku HDZ-u i novoj Vladi:HDZ koji je najavljivao ovaj potez sada je bio protiv, baš me zanima kako će to biti u ovom mandatu. Jedan dio se može riješiti kroz dionički model, da građani postanu dijelom vlasnici, ali je to malo lošiji potez" - rekao je Grčić.

Na kraju se osvrnuo i na svog šefa Milanovića i njegove kritičare koji ga optužuju da se odmaknuo od socijaldemokracije.

"Kod nas u stranci se pita je li se SDP odmakao od socijaldemokracije. Kad gledate to u europskom kontekstu, čini mi se da su veći pomak napravili konzervativci prema nekim načelima socijaldemokracije, nego obrnuto. Primjer toga je Merkel u Njemačkoj, koja je u toj velikoj koaliciji našla dobru kombinaciju konzervatvnog i osjetljivog. Naravno, problema ima, primjerice izbjeglice, no odnos prema izbjeglicama govori da se udaljila od konzervatizma. To je način na koji i mi pokušavamo razmišljati. Mi smo pokazali da ne moramo strogo držati do pravila EU i puno smo socijalnih stvari njegovali za one najugroženije. Čak i ovi kritičari i u samoj stranci nisu u pravu. Promicali smo progresivne ideje u položaju manjina bilo koje vrste, vrlo tvrdo smo se borili za njihova prava i ulazili u sukobe. Ova naša partija je bila itekako socijaldemokratska. Ovo što se Zoran Milanović definirao kao liberal, ne mora biti odrednica cijele stranke", rekao je Grčić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara