KORONAVIRUS

Grčka banka paketom od 750 milijuna eura pomaže turizmu

Grčka banka paketom od 750 milijuna eura pomaže turizmu
Foto: EPA

GRČKA banka Eurobank omogućila je paket financiranja vrijedan 750 milijuna eura za pomoć grčkim hotelima i podršku turizmu teško pogođenom koronakrizom.

Ponovno pokretanje turističkog sektora, u kojem je zaposlena približno petina tamošnjih građana, smatra se ključnim za ublažavanje posljedica očekivane duboke recesije. Europska komisija procjenjuje da bi se grčko gospodarstvo ove godine moglo smanjiti za 9,7 posto.

"Eurobank je banka grčkog turizma, nismo na raspolaganju samo u dobrim vremenima. Potpora hotelskom sektoru, središtu sektora turizma, važna je za gospodarstvo", izjavio je jučer novinarima izvršni direktor Eurobanke Fokion Karavias.

Grčko gospodarstvo je zbog dužničke krize palo za 25 posto

Treći po veličini grčki zajmodavac objavio je da će hotelskim operaterima ponuditi više od 250 milijuna eura za prevladavanje kratkoročnih potreba za likvidnošću kako bi im pomogao da podmire potrebe za obrtnim kapitalom u ovoj godini.

Također će financirati oko 300 milijuna eura već odobrenih projekata u tom sektoru, poručili su iz Eurobanke.

Banke u Grčkoj nastoje smanjiti nagomilanih oko 75 milijardi eura loših kredita koje im je ostavila dužnička kriza, zbog koje je tamošnje gospodarstvo palo za čak 25 posto, podsjeća Reuters.

Karavias: Optimist sam

Upitan strahuje li da bi banke mogle biti pogođene novim valom loših kredita uslijed očekivane recesije, Karavias je poručio da će situacija biti nešto jasnija u drugoj polovini godine.

"Optimist sam da će ovaj put problem biti manji i da će se s njime lakše izaći na kraj nego što je bilo u vrijeme dužničke krize", zaključio je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara