Grčka, Izrael i Cipar kreću u izgradnju plinovoda East Med

Grčka, Izrael i Cipar kreću u izgradnju plinovoda East Med
Foto: EPA

VLADE Grčke, Izraela i Cipra potpisale su sporazum o izgradnji plinovoda East Med koji bi mogao do sredine desetljeća opskrbljivati Europu s četiri posto njezinih godišnjih potreba za plinom.

Nakon sklapanja sporazuma, koji je očitovanje političke volje za realizaciju projekta, sada je na građevinskom konzorciju koji predvode grčka javna plinska korporacija DEPA i talijanski Edison da pronađe približno šest milijardi eura, koliko se procjenjuje da bi plinovod koštao.

Kapacitet od 10 milijardi kubičnih metara plina godišnje

Plinovod East Med protezao bi se na gotovo 1900 kilometara - od izraelskih i ciparskih plinskih polja u istočnom Sredozemlju, preko Grčke do Italije.

U početku bi imao kapacitet od 10 milijardi kubičnih metara plina godišnje, ali mogao bi se udvostručiti pomoću najnovije kompresijske tehnologije, javlja Al Jazeera.

DEPA je prošli tjedan napravila prvi korak prema zaživljavanju East Meda obećavši da će kupovati dvije milijarde kubičnih metara izraelskog plina godišnje, za koji smatra da ga može prodati europskim distributerima plina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara