Grčka nezadovoljna UN-ovim prijedlozima imena za Makedoniju

Grčka nezadovoljna UN-ovim prijedlozima imena za Makedoniju

GRČKA je izrazila svoje nezadovoljstvo s novim prijedlogom oko imena Makedonije, a prema svemu sudeći propali su pregovori vođeni u zgradi UN-a u New Yorku pod vodstvom izaslanika Matthewa Nimetza.

Grčka ministrica vanjskih poslova Dora Bakoyianni otkrila je kako su pregovori Grčke i Makedonije pod pokroviteljstvom UN-a daleko od onoga što je Grčka mislila postići.

Posljednje ime je tajna

Naime, UN je predložio ime Republika Makedonija Skopje - kako bi se ta bivša jugoslovenska država razlikovala po imenu od sjevernogrčke pokrajine Makedonije. Podsjetimo, službena Atena smatra kako ime Makedonija ima prizvuke teritorijalnih pretenzija na Grčku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, unatoč tome što su izašle neke pojedinosti oko pregovora, nitko nije htio izaći u javnost koje je ime za bivšu jugoslavensku državu bio posljednji prijedlog UN-a.
 
Već je prije poznato kako je Nimetz predložio imena kao što su Nova republika Makedonija i Gornja Makedonija te najviše spominjanu Republika Makedonija Skopje. No, činjenica je kako nijedno od imena na kraju nije zadovoljilo Grčku.

Grčka prijeti

"Riječ je logičnom kompromisu", kaže Nimitz dodajući kako nijedna zemlja nije spremna na ustupke kako bi se došlo do dogovora. Štoviše, grčka ministrica Bakoyianni nakon propalih pregovora izjavila da ukoliko ne dođe do međusobnog dogovora "Grčka neće smatrati da je u savezničkim odnosima sa Skopjem".

I.Ć.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara