GRČKA - OSVJEDOČENI PRIJATELJ HRVATSKEZAGREB, 16. studenoga (Hina) - Trodnevni službeni posjet Grčkoj, u kojem će od utorka boraviti hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, još je jedna potvrda vrlo dobrih političkih odnosa koji vladaju između Hrvatske i Grčke, a koji su posljednjih godina obilježeni mnogobrojnim susretima najviših dužnosnika obiju zemalja.L

Između dviju zemalja nema otvorenih političkih pitanja, a Grčka je višekratno isticala želju pomagati Hrvatskoj i bilateralno i regionalno, te izražavala spremnost zagovaranja hrvatskog približavanja euroatlantskim integracijama.

Od priznanja hrvatske neovisnosti 1992. i uspostave diplomatskih veza u srpnju iste godine, Hrvatska i Grčka potpisale su tridesetak međudržavnih sporazuma kojima su uredile bilateralne odnose u svim područjima, od političke i gospodarske, do kulturne i suradnje u sferi obrane.

Unutar suradnje u sklopu Pakta o stabilnosti, dvije države osobito su zainteresirane za projekt jadransko-jonske autoceste, a općenito blisko surađuju u okviru Jadransko-jonske inicijative.

Na području gospodarske suradnje između dviju zemalja postoji mogućnost za veliki napredak, jer Grčka u ukupnoj robnoj razmjeni Hrvatske sudjeluje u gotovo neznatnom dijelu. Helenska Republika je i jedna od rijetkih zemalja s kojima hrvatski iznos nije u izrazitom debalansu u odnosu na uvoz, ponajviše zahvaljujući brodogradnji, jer su tamošnji brodovlasnici tradicionalni naručitelji hrvatskih plovila.

Grčki premijer Kostas Simitis u Zagrebu je boravio u studenome 2000. godine, a tri mjeseca poslije Grčku je službeno posjetio predsjednik hrvatske vlade Ivica Račan, u čijoj su pratnji bili predstavnici 16 velikih hrvatskih poduzeća.

Nakon što je Grčku 1998. posjetio prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, u svibnju 2001. u Hrvatsku je prvi put od njezina osamostaljenja stigao jedan grčki predsjednik. Tijekom trodnevnog službenog posjeta Konstantinos Stefanopulos se, osim s Mesićem, sastao i s drugim vodećim hrvatskim dužnosnicima.

To je ujedno bio i prvi predsjednik jedne zemlje članice EU koji je posjetio Hrvatsku nakon parafiranja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU, a Grčku je Hrvatska odabrala za prvu zemlju u procesu lobiranja ratifikacije tog sporazuma nakon njegova potpisivanja u listopadu 2001. U studenome je Atenu s tim ciljem posjetio predsjednik Hrvatskog sabora Zlatko Tomčić i vratio se s dobivenim obećanjem da će Grčka biti prva zemlja koja će ratificirati SSP. Iako nije bila prva, Grčka je u parlamentu SSP ratificirala 5. lipnja.

Grčka je u prvoj polovici ove godine predsjedala EU, tijekom kojeg joj je jedan od najvažnijih ciljeva bio dati "snažan poticaj" zemljama zapadnog Balkana, vodeći računa o činjenici da su one na različitom stupnju razvoja i da ih zato treba promatrati i tretirati svaku za sebe, što je potpuno sukladno hrvatskim težnjama za "individualnim pristupom" u procesu približavanja EU.

"Želimo napraviti uspješnu priču u cijeloj regiji, stoga je Hrvatska vrlo važna, jer je daleko odmakla u odnosu na ostatak regije i može poslužiti kao primjer ostalima", rekao je grčki ministar vanjskih poslova Georgios Papandreu tijekom posjeta Zagrebu u siječnju ove godine, dva tjedna nakon grčkog preuzimanja predsjedništva EU.

Tad je u ime Grčke izrazio izričitu potporu hrvatskom zahtjevu za ulazak u članstvo Unije, što je Hrvatska i učinila Račanovom službenom predajom zahtjeva 21. veljače u Ateni grčkom premijeru i tadašnjem predsjedatelju Europskog vijeća Kostasu Simitisu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara