Grčka se sjeća dana kad je vojska poslala tenkove na studente

Grčka se sjeća dana kad je vojska poslala tenkove na studente
Foto: Hina/ EPA

TISUĆE Grka komemorirale su na ulicama Atene studentsku pobunu protiv vojne hunte 1973. godine u napetom ozračju i uz brojne policijske snage.

Mobilizirano je oko 5000 policajaca, dronova, jedan helikopter i vodeni topovi za tu godišnju manifestaciju kojom se komemorira krvava represija pobune protiv diktature pukovnika 17. studenoga 1973. Obilježavanje obljetnice su u prošlosti često pratili neredi.

Nekoliko osoba je privedeno nakon što su molotovljevi kokteli i kamenje pronađeni ispod krova jedne zgrade u Ateni, navela je policija i precizirala da se 10.000 ljudi okupilo u Ateni i najmanje 6000 u Solunu.

Ove godine ta uvijek željno očekivana manifestacija je prva nakon što je u srpnju izabrana konzervativna vlada Kiriakosa Micotakisa i nakon što je u kolovozu ukinut zakon koji je zabranjivao svaku policijsku intervenciju u krugu sveučilišta.

Vojna hunta poslala tenkove na studente

17. studenoga 1973. vojna hunta je poslala tenkove na Politehničku školu u Ateni, koju su studenti i građani zauzeli prosvjedujući protiv režima. U toj su vojnoj intervenciji najmanje 24 osobe poginule, a više desetaka je ranjeno.

Posljednjih godina sudionici manifestacija, njih 10.000 2018., upozoravali su na američki "imperijalizam" i mjere štednje koje su Grčkoj odredili međunarodni vjerovnici tijekom dužničke krize.

Ove godine je ozračje posebno napeto nakon što je na vlast stupila vlada desnog centra.

Manje od mjesec dana nakon stupanja na funkciju premijer Kiriakos Micotakis je ispunio obećanje iz kampanje i ukinuo zakon o sveučilišnom azilu, što je potaknulo nekoliko prosvjeda. Ali vlada drži da su sveučilišta postala "uporišta trgovine drogom i anarhističkih skupina".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara