Grdešić s McCainom o odnosima SAD-a i Hrvatske oko ICC-a

HRVATSKI veleposlanik u Washingtonu Ivan Grdešić razgovarao je u četvrtak s američkim senatorom Johnom McCainom o problemu sporazuma između Hrvatske i Sjedinjenih Država o neizručivanju Amerikanaca Međunarodnom kaznenom sudu (ICC

Odbijanje Hrvatske da potpiše bilateralni sporazum sa Sjedinjenim Državama o neizručivanju američkih državljana ICC-u je, uz odbijanje potpore američkoj vojnoj akciji u Iraku, bio jedan od razloga koji su u posljednje vrijeme doveli do zategnutih odnosa dviju zemalja.

Grdešić je McCainu, istaknutom republikanskom senatoru iz Arizone kojega se smatra prijateljem Hrvatske, izložio hrvatska stajališta o tom problemu i o njegovom mogućem rješenju.

"Izložio sam senatoru McCainu koliko je za Hrvatsku unutarnjepolitički teško potpisati sporazum jer je on za Hrvatsku povezan sa suradnjom s Haškim sudom", kazao je Grdešić za Hinu.

Prema Grdešićevim riječima, senator McCain je rekao kako bi Hrvatska trebala nastaviti razgovore s američkom vladom kako bi se pronašlo treće rješenje. To rješenje bi trebalo zadovoljiti i američku potrebu da zaštiti svoje vojnike od politički motiviranih progona, zbog kojih sumnji i ne priznaje ICC, i očuvalo američku vojnu pomoć Hrvatskoj na putu u NATO.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Grdešić je rekao da Hrvatska smatra kako bi to treće rješenje trebalo biti u tome da se postigne sporazum koji američke državljane ne bi generalno izuzimao od izručenja nego od slučaja do slučaja, po pojedinim programima.

McCain je, kazao je Grdešić, pokazao razumijevanje za hrvatske probleme glede sporazuma o neizručenju i rekao da i druge europske zemlje imaju slične rezerve.

Razgovori između Sjedinjenih Država i Hrvatske o sporazumu o neizručivanju se nastavljaju.

Pomoćnica hrvatske ministrice obrane Jelena Grčić-Polić je u posjetu Washingtonu gdje ima razgovore s predstavnicima američkog ministarstva obrane i State Departmenta o vojnoj suradnji i o ICC-u.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara