Gredelj s ministricom pravosuđa zbog naknada za godine staža

NEISPUNJENJE obveze Vlade da se sucima vrati naknada za godine staža bila je tema jutrošnjeg sastanka predsjednika Udruge hrvatskih sudaca (UHS) Vladimir Gredelj i ministrice pravosuđa Ingrid Antičević Marinović.

Glavni povod za obnovu suradnje UHS-a i Ministarstva nakon dvije godine zahtjev je sudačke udruge da Vlada provede zaključak Sabora po kojem je do 30. travnja trebala naći rješenje za vraćanje sucima naknade za radni staž, od 0,5 posto za svaku godinu, rekao je Gredelj na konferenciji za novinare nakon sastanka s ministricom.

Izvijestio je kako mu je ministrica rekla da Vlada ove godine neće ukinuti ograničenja u Zakonu o izvršenje proračuna po kojem se državnim dužnosnicima, uključujući i suce, ne isplaćuje naknada za godine staža, ali da takvih ograničenja od iduće godine više neće biti.

Gredelj je najavio da će razgovarati s predsjednikom Sabora Zlatkom Tomčićem o tome može li Sabor prisiliti Vladu da provodi zaključke parlamenta. Ukoliko od Tomčića ne dobije odgovarajuća jamstva, Gredelj kaže da će se Europskom sudu za ljudska prava požaliti na sporost Ustavnog suda koji ni nakon više od godinu dana nije ocijenio zahtjev UHS-a za ocjenu ustavnosti propisa kojim im je već pet godina uskraćeno pravo na naknadu za godine staža.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svoje nezadovoljstvo radom Ustavnog suda Gredelj je potkrijepio i Nacrtom izvješća OESS-a o ispunjavanju međunarodnih obveza Hrvatske za prošlu godinu u kojem je ocjenjeno da je Ustavni sud neučinkovit i nesposoban.

Gredelj je napomenuo da ni pravosuđe nije dobro ocjenjeno. Složio se s ocjenom OESS-a da Vlada nije uspjela izraditi cjelokupni plan mjera za poboljšanje stanja u pravosuđu, osobito u njegovoj organizaciji i izobrazbi sudaca.

Kaže da je ministricu upozorio i da su "samo naizgled visoke sudačke plaće u protekle tri godine obezvrijeđene za 50 posto zbog rasta životnih troškova".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara