Greta Thunberg objavila da joj treba odmor: "Ne možete ovo stalno raditi"

Greta Thunberg objavila da joj treba odmor: "Ne možete ovo stalno raditi"
Foto: EPA

NEUMORNA aktivistica za klimu, tinejdžerica Greta Thunberg, posljednjih mjeseci diljem svijeta upozorava na opasnost od klimatskih promjena.

Da bi to postigla, a da ne bi doprinijela klimatskim promjenama, putovala je automobilom, jedrila je, vozila se vlakom, ali nije htjela koristiti zrakoplov zbog velikih emisija štetnih plinova. 

Greta Thunberg: Trebam odmor

Nakon putovanja s jednog summita na drugi summit o klimi priznala je kako joj treba odmor.

Proglašena je Timeovom osobom godine, a nedugo nakon toga se pridružila tisućama studenata na sjeveru Italije, u Torinu, kako bi natjerali vladu da radi više po pitanju ugljičnih emisija. 

Tamo je stigla vlakom i automobilom jer odbija letjeti. U Europu je pak stigla nekoliko dana ranije, i to brodom, nakon što je mjesecima vodila kampanje za klimu u SAD-u, javlja Reuters. 

Sada joj treba odmor. “Bit ću doma za Božić i onda ću uzeti odmor tijekom praznika. Morate se odmoriti. Ne možete ovo stalno raditi”, rekla je. 

"Ne znam koliko dugo ću odmarati, ali ne predugo", dodala je.

Obratila se okupljenima u Torinu

Ipak, u Torinu nije izgledala umorno, javlja Reuters. Tamo se obratila skupu, u rodnom mjestu proizvođača Fiata, u jednoj od talijanskih glavnih industrijskih regija koje ujedno i ponajviše zagađuju. 

“Nije pošteno to što su starije generacije prenijele odgovornost za rješavanje klimatskih promjena na nas mlade, koji tu krizu nismo započeli. Nije pošteno da mi to moramo raditi. 

Odrasli se ponašaju kao da sutra ne postoji, ali sutra postoji, to je sutrašnjica u kojoj ćemo mi mladi živjeti i moramo se boriti za to sutra. Ne smijemo sutrašnjicu uzimati zdravo za gotovo. 

Morat ćemo živjeti do kraja naših života s onim što odlučimo napraviti ili ne napraviti u ovom desetljeću. Naša djeca i unučad će morati živjeti s tim. 

2019. je pri kraju. Moramo se pobrinuti da 2020. bude godina akcije. Nastavit ćemo vršiti pritisak na one na vlasti, pobrinut ćemo se da djeluju i da preuzmu odgovornost”, poručila je Greta u Torinu.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara