Greta Thunberg putuje na klimatski summit u New York brodom bez WC-a i kuhinje

Greta Thunberg putuje na klimatski summit u New York brodom bez WC-a i kuhinje
Screenshot: BBC

ŠVEDSKA aktivistica za zaštitu klime Greta Thunberg provest će dva tjedna putujući sjevernim Atlantikom na brodu bez WC-a i kuhinje. 

16-godišnja Šveđanka prestala je letjeti avionom zbog brige za okoliš, no svejedno će sudjelovati na presudnoj klimatskoj konferenciji u New Yorku. 

Brod će se opskrbljivati strujom isključivo putem vjetroturbina i solarnih panela, što znači da će putovanje proteći bez imalo štetnih emisija ugljika. Thunberg i članovi posade čak se neće kupati i nosit će istu odjeću dva tjedna.

Zašto to radi? 

Za BBC je izjavila da putovanje brodom ukazuje na to da su "klimatske promjene stvarne" i da time "odašilje signal drugima". 

"Možda ću osjećati mučninu i neće biti ugodno, no to je nešto s čim mogu živjeti. Putovanje će trajati samo dva tjedna i tada se mogu vratiti na staro", izjavila je aktivistica. 

"Prije sam se osjećala usamljeno, što zbog svoje bolesti, što zbog osjećaja da je jedino meni bilo stalo da se borim protiv klimatskih i ekoloških promjena. Drago mi je što ipak nisam sama u ovoj borbi", dodala je.  

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara