Greta Thunberg rekla da svjetske čelnike treba staviti pred zid, ispričala se

Greta Thunberg rekla da svjetske čelnike treba staviti pred zid, ispričala se
Foto: Epa

GRETA THUNBERG ispričala se za svoj komentar da bi "svjetske vođe trebalo staviti pred zid", što je izgovorila tijekom prosvjeda u Torinu.

Na engleskom jeziku taj izraz podrazumijeva nasilje, odnosno pogubljenje strijeljanjem, ali je Thunberg objasnila kako na njenom materinjem švedskom jeziku ima drugačije značenje, piše BBC.

"To se zna dogoditi kada improvizirate govore na drugom jeziku", kazala je u subotu.

Govor u Torinu

Greta Thunberg je nakon sudjelovanja na sastanku o klimi COP25 u španjolskoj prijestolnici Madridu,otputovala u Italiju i u petak održala govor u Torinu.

Tijekom govora je rekla kako se boji da politički vrh neće poduzeti odgovarajuće mjere za zaštitu od klimatskih promjena i da bi ih aktivisti trebali nastaviti prozivati.

"Svjetski čelnici još uvijek pokušavaju pobjeći od svojih odgovornosti, a mi se moramo postarati da to više ne rade“, rekla je.

"Trebamo ih staviti pred zid, a oni će onda morati obaviti svoj posao i zaštititi našu budućnost", dodala je.

Ispričala se na Twitteru

Nakon reakcija na njezin komentar, ona je na Twitteru napisala objašnjenje.

"Jučer sam rekla da moramo naše čelnike pozvati na odgovornost i nažalost sam rekla 'stavite ih pred zid'", napisala je Thunberg.

"Taj izraz na švedskom znači da se nekoga smatra odgovornim. Naravno, ispričavam se ako je to krivo shvaćeno. Ne mogu dovoljno naglasiti činjenicu da sam, kao i cijeli školski prosvjedni pokret, protiv bilo kakvog nasilja. To je razumljivo, ali to svejedno naglašavam", dodala je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara