Grgurić: Ministarstvo zdravstva paketom "sretna beba" destimulira dojenje

Predsjednik Hrvatskoga pedijatrijskog društva Josip Grgurić danas je rekao da iako je Unicef dva puta odgovorio pedijatrima da je paket "Sretna beba", koji se dijeli rodiljama u hrvatskim rodilištima, suprotan međunarodnom pravilniku, Ministarstvo zdravstva ne odustaje od tog paketa što samo reklamira proizvođače umjetne hrane za dojenčad, a destimulira dojenje. L

U povodu Svjetskog tjedna dojenja prof. Grgurić, koji u okviru zagrebačke Klinike za dječje bolesti već deset godina promiče strategiju prihvaćanja dojenja u Hrvatskoj, istaknuo je da paketom "Sretna beba" Hrvatska krši i Međunarodni pravilnik o marketingu nadomjestaka za majčino milijeko, koji je Hrvatska prihvatila još 1992. Taj pravilnik zabranjuje reklamiranje adaptiranog mlijeka, te da se majkama i zdravstvenim djelatnicima daju besplatni primjerci takve hrane, a isto tako zabranjuje i nenaglašavanje prednosti dojenja.

Grgurić je naglasio da unatoč stručnim preporukama i Unicefa i hrvatskih pedijatara Ministarstvo zdravstva ne odustaje od, kako je rekao, bezvrijedna paketa "Sretna beba" u kojem se reklamiraju umjetni proizvodi dječje hrane i destimulira strategija promicanja dojenja u Hrvatskoj.

Grgurić je napomenuo da ministar zdravstva Andro Vlahušić još nije odgovorio - je li dobro u rodilištima dijeliti nešto što je kontraproduktivno dojenju?

"Jedino je knjižica Moja prva godina vrijedna u tom paketu", rekao je Grgurić, istaknuvši da nije protiv toga da se majkama u rodilištima dijele paketi za djecu, ali da bi u njima trebalo biti nešto drugo osim proizvoda multinacionalnih tvrtaka.

"Promicanje dojenja, kao prava majke i djeteta, ne može više biti samo pitanje zdravstvene službe, nego kulture zdrave prehrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Riječ je o stvaranju kulture u kojoj je dojenje prvi korak prirodne prehrane, jer je majčino mlijeko za zdravlje djeteta nezamjenjivo u odnosu na sva adaptirane mliječne pripravke na tržištu", smatra Grgurić.

Zajedno s nevladinim udrugama "Roda" i "Hrvatske udruge za potporu dojenja" prof. Grgurić je na današnjoj konferenciji za novinare obilježio Svjetski tjedan dojenja, koji se ove godine slavi pod geslom - Dojenje u globaliziranom svijetu za mir i pravdu.

"Dijete treba zaštititi od negativnih globalizacijskih učinaka, odnosno multinacionalnih tvrtaka, koje su vjerojatno i izvršile pritisak da se u Hrvatskoj ne donese predloženi zakon o zaštiti i promicanju dojenja koji je povučen iz saborske procedure", rekao je Grgurić.

(Hina) daju az

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara