Grlić Radman sudjelovao na sastanku vijeća europskih akademija znanosti

Grlić Radman sudjelovao na sastanku vijeća europskih akademija znanosti
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

MINISTAR vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je na sastanku Savjetodavnog vijeća europskih akademija znanosti (EASAC), čiji je domaćih Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i izvijestio vijeće o prioritetima hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020., nakon samo šest godina članstva u Uniji, priopćio je MVEP.

Predsjedanje podrazumijeva posredničku ulogu i umijeće građenja kompromisa među državama članicama, za što se Hrvatska temeljito priprema, rekao je Grlić Radman, kako je priopćio MVEP.

Podrška znanstvenim istraživanjima

“Ujedinjenost članica Europske unije u razumijevanju da trebamo jedni druge kako bismo se suočili s izazovima današnjeg vremena jedna je od osobitih snaga Europske unije”, istaknuo je ministar.

U raspravi su se akademici interesirali za podršku znanstvenim istraživanja unutar EU-a, osobito financijsku, i usklađivanja politika članica EU-a prema izazovu migracija, kao i za temu „odljeva mozgova“ unutar granica Unije, s istoka prema zapadu kontinenta.

Savjetodavno vijeće okuplja akademike iz država članica Europske unije, Švicarske i Norveške radi razmatranja aktualnih i budućih europskih politika, osobito na području znanosti i umjetnosti. Vijećem trenutno predsjeda Thiery Courvoisiere (CH), a pitanje kojim se prvenstveno bavi je održivi razvoj i budućnosti planeta, osobito temama očuvanja zdravoga tla i hrane, smanjenja emisije ispušnih plinova te ublažavanja posljedica klimatske neravnoteže. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara