Grupa povezana s al-Qaidom preuzela odgovornost za bombaški napad u Bagdadu

Grupa povezana s al-Qaidom preuzela odgovornost za bombaški napad u Bagdadu

Tekst: J.D.
Foto: AFP


TERORISTIČKA grupa povezana s Al Qaidom preuzela je odgovornost za bombaške napade u nedjelju, u kojima je poginulo 155 ljudi i koji predstavljaju najgori sigurnosni incident u Iraku ove godine.

Izjava postavljena na džihadističkoj web stranici u kojoj Islamska država u Iraku prihvaća odgovornost za napade koristi jezik uobičajen za sunitske grupe koje denunciraju šijitsko "potlačivanje" svoje sekte.

Napali "jazbine nevjernika"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Bombaši samoubojice napali su jazbine nevjerništva i stupove nelegitimne šijitske države u zemlji kalifata", navodi se u izjavi, čija se autentičnost nije mogla potvrditi. Grupa je također rekla kako je odgovorna za dosad najkrvavije napade ove godine, u kojima je u kolovozu poginulo 95 ljudi.

Dužnosnici su rekli kako su u napadima od nedjelje korišteni mini busovi, čime se zaobišlo zabranu vožnje kamiona u centru glavnog iračkog grada. Oba mini busa vozili su bombaši samoubojice, čija je baza bila nedaleko od mjesta napada.

Očekuje se još napada

Upozorava se kako bi do siječnja, za kad su zakazani parlamentarni izbori i početak ozbiljnih planova o američkom povlačenju iz Iraka, moglo biti sve više ovakvih napada.

Nezgodno za iračke sigurnosne snage je to što su dva najkrvavija napada ove godine izvedena nakon što su se američke trupe povukle iz gradova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara