GRUZIJA: SAAKAŠVILI POČEO RAZGOVORE S ČELNIKOM POBUNJENE ADŽARIJE

Gruzijski predsjednik Mihail Saakašvili počeo je u četvrtak pregovore s čelnikom pobunjene autonomne regije Adžarije, nakon što mu je dopušteno da prijeđe nadzornu točku na granici s Adžarijom gdje su ga prošli vikend zaustavili naoružani pobunjenici.

Saakašvili je došao u dobro čuvanu rezidenciju adžarskoga vođe Aslana Abašidzea u gradu Batumiju na Crnom moru, gdje su između dvojice čelnika počeli pregovori kojima bi se trebala riješiti nova kriza u Gruziji.

"Ne bojte se, sve će biti u redu", rekao je Saakašvili novinarima na ulasku u zgradu. Kolona od dvadeset vozila njegove pratnje ranije u četvrtak prošla je kroz nadzornu točku, a uz cestu su stajale stotine naoružanih i nenaoružanih pristaša Abašidzea koji su izvikivali njegov nadimak: "Babu! Babu!"

Saakašvili želi pregovorima ublažiti krizu zbog koje je morao uvesti blokadu Adžarije jer prošli vikend u sklopu kampanje za skore parlamentarne izbore nije uspio ući u tu crnomorsku autonomnu regiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Saakašvili je uvjerljivo pobijedio na predsjedničkim izborima u siječnju ove godine, dva mjeseca nakon što je stao na čelo narodnoga ustanka kojim je svrgnut dugogodišnji predsjednik Eduard Ševardnadze.

U srijedu je Saakašvili izjavio da je spreman ukinuti blokadu Adžarije ako dobije jamstva da će se uoči gruzijskih parlamentarnih izbora 28. ožujka ondje slobodno odvijati predizborna kampanja.

Sastanak Saakašvilija i Abašidzea u srijedu je na sedmosatnim pregovorima s adžarskim čelnikom dogovorila predsjednica gruzijskoga parlamenta Nino Burdžanadze koja je u Batumi otišla kao Saakašvilijeva izaslanica.

(Hina) xvm ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara