GSV: Podržani prijedlozi Državnog inspektorata za dodatne ovlasti

PREDSTAVNICI Vlade, sindikata i poslodavaca danas su na sjednici Gospodarskosocijalnog vijeća (GSV) podržali sve prijedloge Državnog inspektorata za dodatne ovlasti kojima bi se trebalo smanjiti rad na crno i suzbiti sivu ekonomiju, izjavio je novinarima predsjednik GSV-a Krešimir Sever.

Glavni državni inspektor Branko Jordanić socijalnim partnerima predložio je ubrzano donošenje zakona o evidenciji rada, mogućnost izricanja zabrane rada na određeno vrijeme poslodavcima koji se zateknu u nedopuštenim radnjama i uvođenje iskaznica pomoću kojih bi se moglo lako utvrditi plaća li poslodavac radniku sve doprinose.

Socijalni partneri na sjednici GSV-a raspravljali su i o danas prihvaćenim izmjenama Zakona o trgovini, kojima se regulira rad trgovina nedjeljom, a koji će se primjenjivati od 1. siječnja 2004. Prema tim izmjenama nedjeljom može raditi jedna trgovina prehrambenih proizvoda (ne veća od 200 četvornih metara) na svakih pet tisuća stanovnika.

Poslodavci nisu podržali taj zakon tvrdeći da je donesen na brzinu i da će biti teško primjenjiv pa će ga uskoro trebati mijenjati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Takav zakon može izazvati više štete nego koristi, a u njemu ostaju i otvorena neka pitanja kao što je dodjeljivanje koncesija trgovinama koje bi nedjeljom smjele raditi", rekao je direktor Hrvatske udruge poslodavaca Željko Ivančević.

Dodao je kako će se uskoro vidjeti da je rad trgovina nedjeljom ostvarivao velik prihod i otvarao nova radna mjesta.

Predstavnik sindikata Krešimir Sever smatra pak da će se tim zakonom omogućiti tjedni odmor većini zaposlenih, a da će građani svejedno moći obaviti sve potrebe u nabavi namirnica.

Socijalni partneri dogovorili su također da u predizbornom razdoblju neće raspravljati ni o kakvim pitanjima koja bi se mogla koristiti u predizborne promidžbene svrhe.

Na idućoj sjednici najavljenoj za 7. studenoga GSV će raspravljati o ustroju toga tijela.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara