Guaidó je u kontaktu s Rusijom i Kinom, saveznicama predsjednika Madura

Guaidó je u kontaktu s Rusijom i Kinom, saveznicama predsjednika Madura
Foto: EPA

ČELNIK venezuelske oporbe Juan Guaidó uspostavio je "preliminarne kontakte" s Rusijom i s Kinom, saveznicama socijalističkog predsjednika Nicolasa Madura, otkrila je jučer Maria Teresa Belandria, njegova diplomatska predstavnica u Brazilu.

Guaidó, kojeg je kao privremenog predsjednika priznalo pedesetak zemalja, među kojima i Sjedinjene Države, sastao se s kineskim izaslanstvom u Caracasu, rekla je u Sao Paulu Belandria.

"Kontaktirali smo i s ruskim izaslanstvom u Braziliji", dodala je.

Žele da im Rusi i Kinezi pomognu izaći iz krize

"Na tim smo preliminarnim kontaktima zatražili od Rusije i Kine da sudjeluju u rješavanju krize kako bismo potaknuli proces demokratske tranzicije", istaknula je Belandria, ne otkrivajući pojedinosti o sadržaju razgovora.

Venezuela je posljednjih godina u zamjenu za naftu od Rusije i Kine primila veći broj zajmova. Dvije zemlje priznaju legitimnost vlade Nicolasa Madura, kojeg osporava velik dio međunarodne zajednice.

Predsjednik Maduro u rujnu je službeno posjetio Moskvu gdje se sastao s Vladimirom Putinom. Venezuela i Rusija su početkom rujna obnovile ugovore o "pomoći i savjetovanju" u obrani i energetici.

"Plan za zemlju"

Belandria je u Sao Paulu izložila "Plan za zemlju", projekt gospodarskog oporavka koji će Guaidó provoditi ako dođe na vlast.

Plan se temelji na otvaranju Venezuele stranim ulaganjima i na povratku Venezuelaca koji su se iselili bježeći pred progonom, siromaštvom i nestašicama svake vrste.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara