Guverner Kalifornije potpisao povlačenje vojnika s američko-meksičke granice

Guverner Kalifornije potpisao povlačenje vojnika s američko-meksičke granice
Foto: EPA

GUVERNER Kalifornije Gavin Newsom danas je potpisao naredbu o povlačenju više od dvije trećine pripadnika kalifornijske savezne Nacionalne garde s američko-meksičke granice, ustvrdivši da je granična hitna situacija zbog navodne prijetnje koju ilegalna imigracija predstavlja za državnu sigurnost "obični politički teatar".

Na konferenciji za novinare u Sacramentu Newsom je kazao kako će veći dio od otprilike 360 pripadnika Nacionalne garde s granice biti preusmjeren na druge dužnosti unutar te savezne države, dok će preostalih stotinjak ostati kao dio borbene skupine za suzbijanje krijumčarenja droge i borbu protiv kartela.

"Pitanje granice je izmišljena kriza. Ne zanima nas sudjelovanje u tom političkom teatru", rekao je Newsom u obraćanju novinarima. Istaknuo je da su ilegalni prelasci granica na najnižoj razini od 1971. godine, dok je broj neregistriranih stanovnika Kalifornije pao na najnižu stopu u više od deset godina.

"Tu je riječ o čistoj politici. Točka", kazao je guverner iz redova demokrata koji je na dužnost stupio u siječnju.

Američka vlada bila je 35 dana u blokadi

Newsomov prethodnik Jerry Brown pristao je poslati trupe na granicu prošlog travnja, nakon što je postigao sporazum s Trumpovom vladom koja je obećala da će se vojska usredotočiti na kriminalne bande i krijumčare te da neće provoditi zakone o imigraciji.

Njegov je potez udarac za predsjednika Trumpa koji je izbore 2016. dijelom dobio na obećanju izgradnje zida na južnoj granici SAD-a, za koji je tijekom kampanje tvrdio da će ga financirati Meksiko.

Trumpov zahtjev za 5,7 milijardi dolara pomoći za izgradnju zida izazvao je 35-dnevnu blokadu američke vlade, najdužu u povijesti, okončanu prošli mjesec bez osiguranih sredstava za zid. Trump je pristao privremeno financirati vladu tri tjedna kako bi zastupnicima omogućio vrijeme za pronalazak kompromisa i sprječavanje još jedne blokade 15. veljače.

Guvernerka New Mexica Michelle Lujan Grisham, demokratkinja, prošli je tjedan naredila većini pripadnika Nacionalne garde na granici da se povuku, također odbacivši Trumpove tvrdnje o krizi. Trump je ovaj mjesec na granicu poslao dodatnih 3,7 tisuća američkih vojnika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara