KORONAVIRUS U SVIJETU

Guverner savezne države New York nakon tužbe dopustio okupljanja do 10 osoba

Guverner savezne države New York nakon tužbe dopustio okupljanja do 10 osoba
Foto: EPA

GUVERNER države New York Andrew Cuomo dozvolio je okupljanja do deset osoba, nakon što je udruga za građanska prava podignula tužbu zbog njegove uredbe prema kojoj su okupljanja dopuštena samo za Dan sjećanja i za vjerske obrede.

Savez za građanske slobode New Yorka (NYCLU) tužio je guvernera u ime dvije žene koje su dvaput uhićene jer su prosvjedovale protiv karantene ispred njujorške Gradske vijećnice.

Prekršen ustav

NYCLU tvrdi da je Cuomo uredbom prekršio prvi amandman američkog ustava jer je dozvolio određena okupljanja, a ograničio prosvjede tijekom pandemije, zbog čega je diskriminatorna.

NYCLU je pozdravio odluku guvernera. "Drago nam je što je guverner promijenio smjer jučerašnje izvršne uredbe. Pravo na prosvjed i slobodu govora temelji su svih naših drugih sloboda, a upravo tijekom krize trebamo biti najrevniji u obrani tih sloboda", rekao je glavni pravnik NYCLU-a Christopher Dunn.

Cuomo je potpisao dopunjenu izvršnu uredbu, po kojoj su dopuštena okupljanja do deset ljudi zbog "bilo kakve zakonite svrhe ili razloga", uz držanje dva metra udaljenosti i pridržavanje epidemioloških mjera.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara