Haag: Šešelj dobio još 18 mjeseci zatvora, opet se cerekao u sudnici

Haag: Šešelj dobio još 18 mjeseci zatvora, opet se cerekao u sudnici

Foto: Arhiva

VOJISLAV ŠEŠELJ je osuđen jutros u Haagu na 18 mjeseci zatvora zbog nepoštivanja suda. Naime, Međunarodni sud za ratni zločin ocijenio je da je Šešelj kriv za objavljivanje informacija o identitetu zaštićenih svjedoka iz glavnog procesa koji se protiv njega vodi po optužnici za ratne zločine. Šešelj je imena objavio u svojoj knjizi, unatoč upozorenjima Tribunala u Haagu da to ne radi.

"Vi ste bili svjesni da su svjedoci zaštićeni i bilo vam je jasno da ne možete jednostavno otkriti njihove identitete", rekao je sudac Kwon na izricanju presude dodajući kako je objavom imena 10 zaštićenih svjedoka "ozbiljno omeo sprovođenje pravde".

Presude ga odavno ne zanimaju

"Knjiga koju ste objavili lako je dostupna, ona stoji i na vašoj internetskoj stranici, a posebna otegotna okolnost za vas je apsolutni nedostatak kajanja", rečeno je jutros u sudnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šešelju je izricanje kazne bilo vrlo smiješno, a osmijeh mu cijelo vrijeme nije silazio s lica.

"Ja bih trebao biti oslobođen, a presude me zapravo ne zanimaju", rekao je tijekom glavnog suđenja za zločine počinjene nad Hrvatima i Bošnjacima u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Vojvodini.

Ima već presude

Valja podsjetiti kako je Šešelj do sada dva puta osuđivan za nepoštivanje Haškog suda. Tako je prije dvije godine proglašen krivim i osuđen na 15 mjeseci zatvora jer je u svojoj knjizi objavio imena svjedoka.

Šešelja osim glavnog procesa za ratni zločin čeka i presuda i za treću optužnicu za nepoštivanje suda zbog toga što je na svojoj web stranici objavio povjerljive podatke o identitetu tužiteljskih svjedoka zbog kojih je dobio prve dvije optužnice za nepoštovanje suda.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara