Hajduković otkrio zašto nije ranije rekao da je gej

Hajduković otkrio zašto nije ranije rekao da je gej
Screenshot: RTL

SDP-OV Domagoj Hajduković, koji je postao prvi ozbiljniji političar koji se outao kao homoseksualac nakon slučaja obiteljskog nasilja u kojem ga je fizički napao njegov bivši partner i bivši SDP-ovac, o svemu je progovorio u RTL Direktu.

Razgovor prenosimo u nastavku.

Nezgodno je što je do vašeg outanja došlo zbog nasilja u obitelji, ali - je li vam nakon svega drago što je to postala tema?

Pa jako mi je drago da je postalo tema u javnom prostoru. O LGBTIQ osobama dosta se pričalo u javnom prostoru, ali ne u ovom aspektu. Političkom. Bitno je za hrvatsko društvo i javnost osvijestiti ih da LGBTIQ osobe nisu nešto apstraktno i "tamo daleko" nego su to vaši suradnici, susjedi, a i zastupaju vas u politici.

Sigurno nije ugodno doći i objaviti urbi et orbi svoju seksualnu orijentaciju. Pogotovo nije ugodno to učiniti prvi. Ali, nije li neobično da 2020. i dalje nemamo nijednog saborskog zastupnika koji za sebe kaže da je gej, zašto je to kod nas takav tabu?

Postoji puno razloga, mogu govoriti i o osobnim razlozima zašto to nisam napravio prije. I nisam to napravio prvi. Moj motiv da to ne kažem ranije bio je svojevrstan u tome da će se moj rad percipirati kroz tu prizmu seksualne orijentacije, ali mogu reći da i ono o čemu sam govorio i za što sam se zalagao, ničeg se ne sramim, ništa ne bih potpisao, ostao sam isti onaj Domagoj kao i prije.

Kakve su bile reakcije. Vaše ime odjednom su počele spominjati sve političke opcije, svi imaju mišljenje o tome koji ste trebali biti na listi. Jeste li imali kakvih neugodnosti?

Mislim da smo to mjesto na listi riješili odavno, ne bih to više ponavljao. Ono što mi je bitno, sve meni bitne osobe stale su iza mene i na tome im se zahvaljujem. Isto tako, imao sam puno poruka podrške i jako mi je drago da je ta tiha Hrvatska možda progresivnija od ove glasne, koja možda nije toliko progresivna. Ono što je meni bitno je da je ovo u javnom prostoru i da se političke stranke ovom pitanju moraju posvetiti. Široj javnosti ovo je možda nebitna tema, ali za deset posto stanovništva to je tema svih tema.

Je li vam to štetilo ili pomoglo u kampanji?

Ja sam isti Domagoj koji je prije zastupao svoje birače, na svim razinama, ništa se nije promijenilo. Ne vidim što mi je moglo štetiti.

U Europi je normalno da se deklariraju gejevi iz konzervativnih stranaka, kod nas se svi i dalje ponašaju kao da gej može biti samo ljevičar...

Volio bih da se to promijeni jer to nije pitanje nužno političke orijentacije. Na Zapadu je to normalno... To je možda pitanje za sociologe. Ono što je bitno za Hrvatsku, mislim da ovime otvaramo debatu o tome, da utjeravamo put onima koji bi mogli doći nakon mene. U svakom slučaju, da će nekom nakon mene to biti lakše reći, da će im biti nešto normalno, nešto što nije apstraktno ili neuobičajeno.

Na listi ste u četvrtoj izbornoj jedinici, prema anketi koju smo upravo objavili, SDP osvaja 22 posto, HDZ 33 posto. Kakav rezultat vi očekujete?

Vidjeli smo razne ankete i mislim da su prave ankete izbori. Mislim da će birači prepoznati ono što Restart nudi, a jedini nudimo jasnu viziju za istok Hrvatske koju smo nazvali Slavonija i Baranja 20. - 30. Dakle, deset godina ciljanog razvoja ove opustošene regije. Vjerujem da će birači to prepoznati i da će Restart koalicija biti najjača lista.

Vjerujete da će Davor Bernardić biti premijer i da će biti dobar premijer?

Apsolutno vjerujem. On i tim iza njega povest će Hrvatsku u jednom novom smjeru, imat ćemo novi početak koji nam toliko treba.

Hoće li Slavonija, koja se ipak smatra konzervativnom - Hrvatskoj dati prvog gej saborskog zastupnika?

Čini mi se da hoće i to mi je jako drago i ponosan sam što sam Slavonac i što će moji Slavonci i Slavonke, Baranjci i Baranjke mi dati glas i povjerenje jer kako sam rekao - ja sam isti onaj Domagoj otprije, ništa se promijenilo nije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara