Hamas i islamski džihad opovrgavaju da su pristali na prekid vatre

GLASNOGOVRNICI Hamasa i Islamskog džihada opovrgnuli su u četvrtak da su pristali na tromjesečni prekid vatre s Izraelom, javljaju agencije.

Palestinski posrednici u pregovorima o prekidu vatre kazali su ranije da su se Hamas i Islamski džihad "načelno" složili oko prekida vatre s Izraelom, no da još treba poraditi na konačnim pojedinostima sporazuma.

"Načelno - da, postoji sporazum, no formulacija tek treba biti finalizirana", rekao je zastupnik palestinskog parlamenta Qadoura Faris, koji sudjeluje u pregovorima s Hamasom i Islamskim džihadom u Damasku.

Sporazum bi, prema njegovim riječima, trebao biti objavljen do petka.

Palestinski čelnik Yasser Arafat rekao je također da do kraja dana očekuje službenu objavu prekida vatre između palestinskih militantnih frakcija i Izraela.

"Zasad to još nije službeno odlučeno, no očekujemo da će u idućih par sati biti objavljena deklaracija", rekao je Arafat novinarima u Ramallahu.

Ipak, Hamas i Islamski džihad te su informacije opovrgnuli.

"Nema sporazuma. Nema ničega. Ne postoji dokument o tromjesečnom prekidu vatre", rekao je za dpa Ismail Hanyeh, viši dužnosnik Hamasa u Gazi.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne postoji sporazum između Hamasa, Islamskog džihada i Fataha o tromjesečnom prekidu vatre", rekao je za dpa i Abdallah a-Shami, iz Islamskog džihada u Gazi.

Odmah je reagirao i Izrael.

Izraelski ministar vanjskih poslova Silvan Shalom ponovio je da Izrael neće prihvatiti najavljenu objavu prekida vatre, ocjenjujući je "zamkom".

Izrael "ne može prihvatiti" prekid vatre kao zamjenu za uhićenja militanata i zapljenu njihovog oružja, rekao je Shalom za izraelski radio.

Pregovore o prekidu vatre pokrenuo je Marwan Barghouti, vođa palestinske pobune koji se nalazi u izraelskom zatvoru. Njegovi izaslanici sastali su se u Damasku u ime palestinskih čelnika s vođama Hamasa i Islamskog džihada.

Također, palestinske vlasti odbacile su u četvrtak zahtjev američkog predsjednika Georgea W. Busha da rasformiraju Hamas i druge militantne skupine, ističući da bi time izazvali građanski rat.

"Pozivi na raspuštanje frakcija pozivi su na građanski rat, što odbacuju i palestinski narod, i palestinske vlasti i frakcije i do njega nikada neće doći", rekao je Ahmed Adel-Rahman, viši savjetnik palestinskog predsjednika Yassera Arafata.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara