Hamnei o Amerikancima: "Divljaci zaogrnuti plaštom civilizacije"

Hamnei o Amerikancima: "Divljaci zaogrnuti plaštom civilizacije"
VRHOVNI iranski duhovni vođa ajatolah Ali Hamnei nazvao je Amerikance ´bjelosvjetskim banditima i divljacima zaogrnutim plaštom civilizacije´, kojima ipak neće uspjeti ponovno zavladati Iranom.

Iranci su na prosvjedima o 24. obljetnici Islamske revolucije 11. veljače pokazali da neće nikad Amerikancima, ´bjelosvjetskim banditima i divljacima zaogrnutim plaštom civilizacije, dopustiti da ponovo zavladaju njihovom zemljom´, rekao je Hamnei a govor je prenosila državna televizija.

Do Islamske revolucije 1979., režim bivšeg iranskog šaha Reze Pahlavija bio je jedan od najodanijih američkih saveznika u regiji.

Oko 30.000 američkih vojnika bilo je tada stacionirano u Iranu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američki planovi da nakon rata u Iraku i mogućeg svrgavanja predsjednika Sadama Huseina ondje uspostave američkog vojnog namjesnika, svjedoče da SAD želi ´velikim cionističkim kompanijama i svjetskim ugnjetavajućim središtima omogućiti da posišu ljudske i materijalne potencijale Iraka.´

´Čak i ako se skrase u Iraku, Amerikance će irački narod u konačnici protjerati´, ocijenio je Hamnei.

U svome govoru o stanju nacije prije godinu dana američki predsjednik Geroge W. Bush svrstao je Iran među zemlje ´osovine zla´, u društvu s Irakom i Sjevernom Korejom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara