HANFA dobiva veće ovlasti, koje bi mogle spriječiti pojavu novih slučajeva poput Agrokora

HANFA dobiva veće ovlasti, koje bi mogle spriječiti pojavu novih slučajeva poput Agrokora

Foto: Hina

VLADA je danas usvojila novi Zakon o tržištu kapitala, a promjene se uglavnom odnose na usklađivanje s regulativom Europske unije. Radi se o najvećem hrvatskom zakonu, s preko 700 članaka, te je njegovo usvajanje preduvjet za integraciju financijskog tržišta u jedinstveno tržište država članica EU-a.

Kao i mnogi zakoni u Hrvatskoj i ovaj zakon je do sada često mijenjan - čak sedam puta - a najnovijim izmjenama trebalo bi doći do liberalizacije tržišta i lakše prekogranične suradnje.

Od izmjena Zakona o tržištu kapitala široj javnosti možda su najzanimljivije one koje se tiču rada i ovlasti Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga, koju su mnogi optuživali da je zakazala u slučaju Agrokor.

HANFA će moći provjeravati informacije koje objavljuju kompanije na Burzi

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Člankom 502. Zakona o tržištu kapitala HANFA će dobiti ovlast provjere je li neka kompanija koja je uvrštena na Zagrebačku burzu svoja izvješća sastavila u skladu s propisima, odnosno s Međunarodnim standardima financijskog izvještavanja.

Time bi se trebalo ojačati povjerenje u tržište kapitala, koje je znatno narušeno nakon što se posumnjalo da su Agrokorova financijska izvješća lažirana, što je utjecalo i na više kompanija iz tog sustava koje su izlistane na Zagrebačkoj burzi.

U članku 503. propisane su i nadzorne mjere koje će Agencija moći izricati. Pa će tako moći objavljivati koji subjekti ne izvršavaju svoje obveze, izricati opomene izdavateljima vrijednosnih papira, obustavljati trgovinu vrijednosnim papirima izdavatelja koji ne poštuju svoje obveze itd...

Hoće li ove promjene spriječiti pojavu novih slučajeva poput Agrokora, pokazat će vrijeme.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara