Hans Blix: Irak dosad nije dovoljno surađivao

GLAVNI UN-ov inspektor za kontrolu naoružanja Hans Blix rekao je da Irak nije dovoljno surađivao u razoružavanju i da će, ako se ništa ne promijeni, iduće izvješće Ujedinjenim narodima odražavati njegove frustracije s tim u vezi.

´Iračka strana nije pokazala zabranjeno oružje za masovno uništavanje niti dokaze da je uništeno´, rekao je Blix nakon londonskih razgovora s britanskim premijerom Tonyjem Blairom.

´Nadamo se da će u posljednji čas... pozitivno odgovoriti. Ne postupe li tako, naš izvještaj idući petak neće biti onakav kakav bismo željeli´, rekao je.

Blix i čelnik Međunarodne agencije za atomsku energiju Mohammed ElBaradei već više od dva mjeseca predvode nadzor naoružanja u Iraku, a u Bagdad se vraćaju ovaj vikend. Novi izvještaj UN-ovu Vijeću sigurnosti podnijet će 14. veljače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tony Blair je ovaj tjedan dao naslutiti da je taj datum i konačni datum za početak rata jer je rekao da će tada ´prosuditi´.

ElBaradei je također nakon sastanka s Blairom rekao da ´Irak ne surađuje u potpunosti´.

´Naša misija ovoga vikenda u Bagdadu je ključna. Nadamo se da ćemo od Iraka dobiti stopostotnu suradnju´, dodao je ElBaradei.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara