Hartmann: Clinton i Chirac su blokirali uhićenje Karadžića

Hartmann: Clinton i Chirac su blokirali uhićenje Karadžića

FLORANCE HARTMANN, glasnogovornica Haškog suda za vrijeme tužiteljice Carle del Ponte, za beogradski Blic je rekla kako je haško tužiteljstvo nekoliko puta Amerikancima dalo točne lokacije na kojima se skrivao Radovan Karadžić, ali da oni nisu ništa poduzeli.

"Imali smo puno informacija gdje su bjegunci, ali uvijek bi se uspostavilo da neka od te tri zemlje, SAD, Britanija ili Francuska blokira uhićenje. Nekad bi akciju uhićenja blokirao Chirac, drugi put Clinton", rekla je Hartmann.

Bivša glasnogovornivca čak tvrdi da Momir Munibabić, bivši šef bosanske tajne policije, smijenjen po nalogu Paddya Ashdowna, tadašnjeg visokog predstavnika u BiH, nakon što je ovaj bio efikasan u traganju za Karadžićem i prosljeđivao informacije Carli del Ponte.

Florance Hartmann kaže da govori na osnovu autentičnih izjava i dokumenata, te da sve što je iznijela je na temelju stvarnih podataka. Ne može vjerovati ni Beogradu ni Zapadu da ga nisu mogli pronaći 13 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto je Karadžić sada izgubio zaštitu Zapada?

Hartmann kaže da je Karadžić izgubio zaštitu SAD-a i Zapada kada su napokon shvatili da je Karadžić izvan haške sudnice prepreka za budućnost regije. Nakon što su SAD izvršile dodatni pritisak da se Srbiji omogući ubrzan ulazak u EU nakon priznanja Kosova, ostao je problem Nizozemske koja se protivila ulasku Srbije u EU dok Karadžić i Mladić nisu u Haagu. Nizozemska ima taj stav zbog svoje tamne uloge u masakru u Srebrenici.

"Karadžić ili Mladić, ili oboje u Haagu, ostalo je kao jedino rješenje. Washington i Beograd procijenili su da je veća šteta ako je Karadžić van Haaga, iako se on šalje u Haag uz veliki rizik", rekla je Hartmann.

D.M.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara