Hartmann: "Saborska odluka nije zakonita, tužiteljstvo će reagirati"

Hartmann: "Saborska odluka nije zakonita, tužiteljstvo će reagirati"
HRVATSKA Vlada zna da je odluka Sabora o predaji dokumenata odvjetnicima odbjegloga generala Ante Gotovine nezakonita i haško Tužiteljstvo će reagirati ako se ona provede, rekla je glasnogovornica tužiteljstva Međunarodnoga kaznenog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji (ICTY), a prenose hrvatski dnevni listovi u nedjeljnom izdanju.

"Hrvatska Vlada ima jako dobre pravne savjetnike i vrlo dobro zna da je odluka Sabora nezakonita i tužiteljstvo njome ne može biti zadovoljno", rekla je Florance Hartmann za izdanje Večernjeg lista od nedjelje.

"Tužiteljstvo haškoga suda svakako će reagirati ako hrvatska Vlada dostavi dokumente osobama koje nemaju legitimitet zasutpanja pred haškim sudom", rekla je Hartmann za Jutarnji list.

Hrvatski je Sabor u petak donio odluku kojom Vlada mora svih haškim optuženicima predati sve dokumente koje je dostavila i Haškome sudu, uključujući i odvjetnicima generala Gotovine .

Prema riječima Florance Hartmann, da bi neko suđenje počelo, obveza je Tužiteljstva da optuženiku da sve dokumente čim se pojavi u Haagu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Onoga trenutka kad se Ante Gotovina preda i kad potvrdi da su odvjetnici koji tvrde da ga brane njegovi odvjetnici, tužiteljstvo će mu odmah dati sve dokumente koje posjeduje. To je naša obveza i bez nje ne može početi suđenje", rekla je Hartmann za Jutarnji list.

Svi se dokumenti automatski predaju "kad optuženi odabere svoje odvjetnike pred Sudom", kaže Hartmann i dodaje kako te dokumente dobivaju stranke u postupku, a hrvatska Vlada nema status stranke ni u jednom postupku, piše Jutarnji.

Hrvatski pravni stručnjaci za hašku problematiku, piše Večernji list, tvrde da je odluka Sabora nezakonita i nedopustiva.

Vladin pravni zastupnik pred Haškim sudom u "slučaju Gotovina" Goran Mikuličić smatra da se zbog te odluke može zaključiti da se Sabor izravno umiješao u rad pravosuđa.

"(Ti se) dokumenti mogu dati braniteljima tek kad počne suđenje, kad odvjetnici budu priznati i prijavljeni kao branitelji. U slučaju gnerala Gotovine to se nije dogodilo", kaže Mikuličić. "Zbog svega toga odluka Sabora ne samo da je nezakonita, nego je i nedopustivo prekoračenje ovlasti i pritisak na neovisnost i rad hrvatskih sudova", rekao je Mikuličić za Večernji list.

Umirovljeni general Ante Gotovina u bijegu je otkako ICTY podigao optužnicu protiv njega 2001. godine.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara