Hasanbegović i Zekanović spasili HDZ, omogućili im da donesu zakon o Ini

Hasanbegović i Zekanović spasili HDZ, omogućili im da donesu zakon o Ini
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

SABOR je u srijedu sa 74 glasova 'za' i dva' glasa protiv izmijenio Zakon o privatizaciji Ine.

Zakon je to koji je izazvao veliko negodovanje oporbe, a zbog njega je Mostov Miro Bulj preko saborskog mikrofona puštao budnicu "Ustani, bane", a kazao je da to pušta "svim mađaronima koji će glasati za zakon".

Saborska oporba je uoči glasanja izašla iz dvorane, a HDZ-ova većina ne bi mogla donijeti kontroverzan zakon da joj u sabornici kvorum nisu držali Zlatko Hasanbegović iz Neovisnih za Hrvatsku i Hrvoje Zekanović iz Hrasta. 

Zekanović je Hini kasnije rekao kako mu je žao jer nije i on otišao i da je "znao da neće biti dovoljno ruku, izišao bi".

Da je samo jedan od dvojice izašao iz sabornice s ostatkom oporbe, zakon se ne bi mogao donijeti jer je za njegovo donošenje potreban kvorum od 76 prisutnih zastupnika. 

306 SDP-ovih amandmana 

SDP je uoči glasovanja povukao svih svojih 306 opstruktivnih amandmana koji su jučer raspravljeni. Ta ih je stranka podnijela u znak prosvjeda jer je zakon bio u hitnoj umjesto u redovitoj proceduri, a što su tražili i zaključkom koji je odbijen.

Izmjenama zakona o Ini mijenja se članak 10., kojim je Hrvatska imala ekskluzivna prava vezana uz kontrolu nad promjenama u vlasništvu društva, mogućnost veta na određene odluke uprave te pravo prvokupa cjelokupne ili dijela imovine.

Iz vlade pojašnjavaju kako se predloženim taj zakon usklađuje s pravnom stečevinom EU-a. Tako bi stjecatelj dionica Ine koji želi prijeći prag od 50 posto dionica o tome trebao obavijestiti resornog ministra te mu predati dugoročni plan upravljanja poslovanjem. Vlada bi temeljem mišljenja ministra donijela odluku o suglasnosti za stjecanje dionica u roku od 30 dana. Vlada bi suglasnost mogla uskratiti ili oduzeti ako ocijeni da to predstavlja ozbiljnu prijetnju javnoj sigurnosti i iznimnu opasnost od ugroze sigurne i redovite opskrbe energijom.

Pobuna oporbe u saboru

Uoči glasovanja o izmjenama zakona o Ini, više je saborskih klubova zatražilo stanku, prozivali su vladajuće da izdaju nacionalne interese, predaju Inu u ruke Mađara, a iz klupa u kojima sjede mostovci moglo se čuti s mobitela „Ustani, bane”.

"Krenuli ste u ovaj mandat s pričom da ćete kupiti Inu, a danas završavate priču na način da će Hrvatska nepovratno izgubiti Inu”, poručio je čelnik Mosta Božo Petrov dodajući da u trenutku kada se usvoji zakon za Inu, potpisana je smrtna presuda.

Zastupnike je pozivao da ne budu "suučesnici u pljački jer će se kad-tad jednom gledati tko je kako glasovao i tko je prodao Hrvatsku i na koji način, a zna se da je ta scena milijun puta viđena i da se događala polutajno po nekim restoranima".

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić pozivao je da se usvoji SDP-ov zaključak te da se izmjene zakona o Ini upute u drugo čitanje.

"Ovaj zakon dolazi u saborsku proceduru po hitnom postupku, indikativno je da dolazi nakon tajnog razgovora Plenkovića i Orbana i imat će pogubne posljedice za Hrvatsku, a pogotovo za radnike sisačke Rafinerije", poručio je Bernardić.

Hrvatska se, kazao je, odriče svog utjecaja u Ini. "Mi se odričemo tri člana uprave da bi vlada imenovala dva predstavnika bez prava glasa, odlučivanja i utjecaja", zamjerao je Bernardić poručujući HDZ-ovcima da nastavljaju posao koji je započeo bivši premijer Sanader predajom Ine u ruke Mađara što je, kaže, direktna izdaja nacionalnih interesa.

Zastupnik Živog zida Branimir Bunjac poručio je kako "rudna blaga i tvrtku koja ih nadzire izručujemo strancima te se time čini nacionalna izdaja", dodajući kako smo nekad pjevali "Ustani, bane Jelačiću", a danas bismo mogli "Ustani, bane Khuen Hedervary".

HDZ-ov Branko Bačić poručio je kako se predloženim izmjenama mijenja SDP-ov zakon iz 2002. "po kojem Ina danas više nije smjela biti u rukama vlade RH".

"Ovim se zakonom štite interesi vlade RH i kad je u pitanju ulog Hrvatske u Ini i da se Ina sačuva kao vertikalno organizirana kompanija. Osjećaju li se SDP-ovci ugodno kad ova vlada mora, zbog njihovih loših odluka u Uljaniku i 3. maju, u proračunu za 2018. izdvojiti 2,8 milijardi kuna kako bi sanirali loše odluke SDP-ove vlade", upitao je Bačić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara