Hasanbegović je danas dokazao da je HDZ-ov igrač

Hasanbegović je danas dokazao da je HDZ-ov igrač
Foto: Zarko Basic/PIXSELL, Index

DA parafraziramo staru izreku, ne pada kvorum da sruši HDZ, nego da „suverenisti“ pokažu trag. Tako su danas u saboru vladajući mijenjali Zakon o privatizaciji INA-e jer se EU bunio da Hrvatska ima neka ekskluzivna prava u vezi upravljanja INA-om. Ukratko, izmjenama Zakona omogućeno je da MOL još značajnije upravlja INA-om nego do sada, zbog čega je oporba izišla iz dvorane. Time bi pao kvorum i Zakon se ne bi mogao izglasati da dvojica iz grupe „suverenista“, Zlatko Hasanbegović iz Neovisnih za Hrvatsku i Hrvoje Zekanović iz Hrasta, nisu ostali u dvorani i omogućili glasanje. Zakon je naravno prošao jer je HDZ s partnerima bio za. To što su njih dvojica bili protiv, ne mijenja ništa – svojim ostankom u dvorani su omogućili da se Plenkovićeva vlada ne osramoti padanjem zakonskog prijedloga u saboru.

Ukratko, naši „suverenisti“, i to baš u području upravljanja INA-om, ponašali su se ne baš suverenistički – pomogli su HDZ-u da stoti put klekne ispred europskih birokrata, posebno Komisije, i izbriše i ono malo prava što je Hrvatska u INA-i zadržala. Da, formalno su glasali protiv tog prijedloga, ali kako je bilo samo 76 ljudi u dvorani, njihovim izlaskom pao bi kvorum.

Ukidanje posebnih prava RH

Ukratko, za što su glasali? Iz Obrazloženja prijedloga zakona (po hitnom postupku, čemu rasprava!) izdvajamo: „U cilju zaštite interesa i sigurnosti Republike Hrvatske, članak 10. Zakona sadrži odredbe prema kojima Republika Hrvatska zadržava određena posebna prava koja se ogledaju u ekskluzivnom pravu kontrole nad promjenama u vlasništvu, kao i ekskluzivnog prava veta na određene odluke uprave društva, a također joj osiguravaju pravo prvokupa cjelokupne ili dijela imovine društva po procijenjenoj tržišnoj vrijednosti u slučaju pokretanja postupka likvidacije.“ Dakle, to je ono što smo do sada imali. 

No, to se Junckeru i ekipi nije svidjelo: „Na temelju prakse Suda Europske unije, Europska komisija smatra da bi ta posebna prava mogla odvratiti poslovne subjekte iz drugih država članica od izravnih ili vrijednosnih ulaganja u INA d.d. (…) S obzirom da je Europska komisija u srpnju 2017. godine donijela odluku o podnošenju tužbe Sudu Europske unije potrebno je izmijeniti članak 10. Zakona, čime se Zakon usklađuje s odredbama Ugovora o funkcioniranju Europske unije o slobodi kretanja kapitala s time da se predviđaju određena prava Republici Hrvatskoj koja jamče sigurnost opskrbe energijom i sigurnost infrastrukture za opskrbu energije kao legitimne ciljeve radi zaštite javne sigurnosti.“

Stoga su od strane Plenkovićeve vlade predložene izmjene, koje Hrvatskoj daju bitno manja upravljačka prava: „Ovim Zakonom uređuje se obveza stjecatelju koji namjerava steći, zajedno s dionicama koje je već stekao, više od 25 % ili 50 % dionica s pravom glasa podnošenja dugoročnog plana upravljanja i poslovanja INA d.d. te postupak izmjena i dopuna istoga, dostava pojašnjenja itd. Vlada Republike Hrvatske na prijedlog ministra nadležnog za energetiku donosi odluku o suglasnosti za stjecanje dionica. Također, propisani su slučajevi kada Vlada Republike Hrvatske može uskratiti suglasnost kao i otkup dionica od strane iste.“

Hrvatski članovi uprave – bez prava glasa

Najzabavniji je ovaj dio: „Nadalje, ovim Zakonom se propisuje da Vlada Republike Hrvatske može dok god je Republika Hrvatska vlasnik jedne ili više dionica izabrati dva predstavnika Republike Hrvatske, koji će prisustvovati sjednicama Uprave društva, bez prava glasa. Također propisane su sankcije i zaštita u slučaju da uprava društva izglasa odluku kojom se ozbiljno dovodi u pitanje sigurnosti opskrbe energijom te sigurnost infrastrukture za opskrbu energijom.“

Ukratko, otvara se mogućnost da MOL sakupi i preko 50% dionica, uz naravno „plan upravljanja“ (neš' problema to sastaviti), a posebno je veselo da će RH moći imati dva člana uprave bez prava glasa, što znači da bi mogli i poslati dvije biste u zgradu uprave INA-e jer očigledno to služi da bi se reklo kako eto „upravljamo“.

Suverenisti spriječili sramotu HDZ-a

Onda ekipa koja se busa u prsa hrvatska i po modernome suverenistička podmetne leđa HDZ-u, kada bi isti mogao ostati bez kvoruma, da bi na brzinu donijeli ono što Juncker i ekipa žele, a sve kako bi MOL izgurao i ovo malo što Hrvatska može utjecati na INA-u? Ako su to „suverenisti“, strah nas je i pomisliti kakvi su oni koji to nisu?

Neovisni za Hrvatsku i HRAST imaju dva problema: prvi je odnos prema srodnim strankama susjednih država, jer eto njihovi suverenisti vole crtati karte koje uključuju i dio Hrvatske, a drugi je što ipak HDZ drži praktično svu vlast pa se nije zgodno zamjeriti HDZ-u. Štoviše, podmetnut će leđa HDZ-u makar HDZ u ovom slučaju radio u interesu Mađarske.

Ukratko, ako glasujete za desnicu – glasujte za HDZ. Tamo ne pune glavu praznih fraza, znaju i sami da su interesna sekta, a ne stranka, a možda vam i daju radno mjesto za općinskim fotokopircem. Glasati za suvereniste, one koji nisu HDZ, ali kada treba opet jesu HDZ, stvarno nema smisla. Što će vam loša kopija HDZ-a kada imate pravi, izvorni HDZ?

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara