"Haška ironija: Suđenje hrvatskim generalima započelo na drugu obljetnicu Miloševićeve smrti"

"Haška ironija: Suđenje hrvatskim generalima započelo na drugu obljetnicu Miloševićeve smrti"

SUĐENJE trojici hrvatskih generala sa zanimanjem se prati diljem svijeta pa su tako o njemu izvijestile sve vodeće svjetske agencije, televizije i ostali mediji, među kojima i BBC, CNN, AP, Reuters, AFP, VOA te Financial Times.

CNN tako vijest o početku suđenja generalu Gotovini započinje riječima Tužiteljstva, koje je navelo da je general Ante Gotovina sudjelovao u ubijanju srpskih civila te spaljivanju i razaranju srpskih sela. "Iako operacija Oluja nije značila kraj oružanih sukoba između Srba i Hrvata, bila je kraj života mnogih Srba u njihovoj pradomovini", rekao je Alan Tieger te dodao kako je "srpsko stanovništvo, većinom starije dobi i bespomoćno, bilo zlostavljano, a mnogi starci su i ubijeni".

"Suđenje stoljeća"

BBC uz optužbe za koje se tereti Gotovinu podsjeća i na to kako je Gotovina uhićen na Kanarima 2005. godine te kako je njegovo izručenje izazvalo negodovanje brojnih Hrvata koji ga smatraju herojem. Pišu i kako će suđenje trajati duže od godine dana i kako su trojica generala odigrala ključnu ulogu u operaciji Oluja. Suđenje hrvatskim generalima BBC naziva i "suđenjem stoljeća".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Financial Times prenosi kako optuženi generali nisu spriječili svoje postrojbe "u egzekuciji najmanje 37 Srba, spaljivanju sela i mučenju civila". Navode i kako Hrvatima najviše smeta što se oslobodilačku akciju Oluja naziva "masivnim etničkim čišćenjem", a trojicu generala se optužuje da su bili dio "udruženog zločinačkog pothvata".

I VOA navodi kako Gotovinu mnogi Hrvati smatraju herojem te prenosi kako je tužiteljstvo navelo da su mnogi civili bili natjerani gledati mučenje članova svojih obitelji. Reuters se pak između ostalog prisjeća kako je 52-godišnji general Gotovina bio pripadnik francuske Legije stranaca.

"Ironično - suđenje generalu Gotovini započelo je na drugu godišnjicu Miloševićeve smrti u haškom pritvoru", navodi agencija AFP.

I.M.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara